A rákbetegeket is veszélyeztetheti a Brexit

0

Ha Nagy-Britannia a Brexittel az Euratomnak is hátat fordít, úgy többé nem kap onnan radioaktív izotópokat rákbetegek kezelésére.

Az Egyesült Királyságban immár kormánypárti, konzervatív képviselők is ráébredtek arra, hogy ha kemény Brexit jön létre, akkor ez érintheti az ország Euratom-tagságát is.

Aggasztó lehet, hogy ezáltal Nagy-Britannia egyrészt nem kap majd a brit rákbetegek gyógyításához szükséges radioaktív izotópokat, másrészt valószínűleg nem vehet részt a közös európai atomkutatásokban – írta az InfoRádió.

Nagyon bonyolult jogi eljárást vonhat magával, ha a londoni kormány úgy látja, hogy az unió minden szervezetéből kilép, de az Euratomban, saját érdekét követve, mégis szeretne benne maradni.

Külföldi munkát keresel? Válogass a legjobbak közül a Határátkelőn!

A helyzet mégsem lehetetlen, mert Svájc sem tagja az Európai Uniónak, mégis Euratom társult tagsággal bír.

Itt merül fel a második kérdés: mit fed a társult tagság? Csak azt, hogy a kültag hozzáférhet az Euratom-kutatások eredményeihez, vagy azt is, hogy kaphat onnan radioaktív izotópokat rákbetegek besugárzásához?

Nyilvánvaló, hogy jobb lenne Angliának az Euratomban benn maradni. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez így – a Brexittől elkülönítve – nem lehetséges.

(Fotó: pixabay.com/eliola)

Share.

About Author

Leave A Reply