„Rabszolga voltam Magyarországon”

1

Kissé felzaklatta a kedélyeket a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor egy interjúban azt találta mondani, hogy „Magyarországon kevesebb ugyan a fizetés, de mégis jobb az élet, mint ha Nyugaton lennél rabszolga”. Most egy már külföldön élő, Magyarországról egyebek mellett a rossz életkörülményei miatt elköltöző Napsugár írt levelet a KMK blogon.

Az előzményeket érdemes felidézni a levél megértéséhez. A dolog ott kezdődött, hogy Lázár János hosszú interjút adott, melyben érintette a kivándorlást is. Egyebek mellett azt mondta, hogy a magyarok „nem a kormány miatt hagyják el az országot, mert nem mi küldjük, hanem kint várják őket”.

„Akik külföldön dolgoznak, óriási áldozatokat hoznak. Kint drágább a megélhetés, ezért csak akkor tudnak megtakarítani, ha önmagukat kizsákmányolják” – mutatott rá Lázár János.

„Rosszabb körülmények között élnek, csökkentik a kikapcsolódásra, szórakozásra fordított pénzt, időt, ráadásul mindezt a családjuktól, barátaiktól távol, ismeretlen környezetben teszik” – vázolta a kormány második embere.

„Lehet, hogy idehaza nem lehet annyit keresni, mint Nyugaton, de ha tovább tudjuk javítani az életkörülményeket, már nem éri meg vendégmunkássá válni. Magyarországon kevesebb ugyan a fizetés, de mégis jobb az élet, mint ha Nyugaton lennél rabszolga” – tette hozzá Lázár János. (A teljes cikket itt találod, érdemes elolvasni!)

Ezekre a megjegyzésekre írt válaszlevelet Napsugár, ebből idézünk most részleteket.

„A kormány miatt mentem el”

„Nem tudhatom, hogy más miért hagyta el az országot, de én biztosan tudom, hogy a magyar KORMÁNY miatt tettem. Amiatt a magyar KORMÁNY miatt, amelyik ugyan szavakkal nem mondta ki, hogy „tessék innen elmenni”, – de az egyhelyben tötyögéssel, nem cselekvéssel egyértelműen tudtomra adta, hogy jobb, ha arrébb állok. (…)

Te is mennél, de nincs munkád? Keress a Határátkelőn, ahol rengeteg ajánlat vár!

Azt mondja, hogy „kizsákmányolja magát, aki megtakarít”. Nézze, én elhiszem, hogy a magyar Kormány úgy gondol azokra az emberekre, akik munkával keresik a pénzüket, és ebből akár még félre is tesznek – de míg otthon ez nem megy, itt valósággá válhat -, hogy azok agyondolgozzák magukat, ezáltal kizsákmányolják őket, de ami rosszabb, saját magukat is kizsákmányolják…

Ez otthon sajnos az alacsony bérek, rossz munkakörülmények, és munkavállalót eltaposó Önök által módosítgatott Munka Törvénykönyve miatt – igaz is. (…)

Hogyan tudná Ön, vagy egy Önhöz hasonló megítélni, hogy a kikapcsolódásra szánható idő és pénz hogyan arányul az itthon átlagosan e célra fordítotthoz?  Hisz Önök már teljesen elvesztették realitásérzéküket.

Mozi és nyaralás

De hogy legyen mégis fogalma a témáról: magam részéről 1-2 hetente moziba járok. Egy-két havonta színházba, koncertre, vagy más kulturális előadásra. Mióta gyerekeink vannak csak egyszer megyünk „repülős nyaralásra” évente, de nemzeti park klubtagok vagyunk, így ha jó idő van kirándulni járunk, ha rossz, akkor meg jöhet az uszoda…

Otthon, Magyarországon ellenben 1-2 havonta, ha el tudnék járni moziba, színházba biztos nem, repülős nyaralásról szó sem lehetne, másról sem nagyon. Kirándulni kirándulhatnánk, hisz az nem kerül pénzbe, viszont uszodára csak ritkán futná…

Szóval messze jár a valóságtól, nem vonjuk meg magunktól a kikapcsolódás, szórakozás lehetőségét, de mégsem ez volt a fő ok, ami miatt a levélírás mellett döntöttem.

Ki a rabszolga?

Az idézett utolsó mondat, és annak utolsó szava vágta ki nálam a biztosítékot. Nyugati rabszolgának minősíti a külföldön dolgozókat. Van hozzá képe!

Nos, nagyon leegyszerűsítve, az amolyan elcsorbult értékrenddel bírók számára is érthetően: rabszolga az, akinek munkájának ellenértéke a lakhatás, és az élelem. Tehát semmi másért, csak a túlélésért dolgozik!

Az, aki tologatja a számlákat, hogy kihúzza krumplilevessel az újabb fizetésig, és közben tényleg eszébe sem jut nemhogy kikapcsolódni, de még csak ellazulni sem – merev izmokkal, egyre szálkásabb gondolatokkal – korgó hassal fekszik és kel.

Gyermekeik már egész kicsi korban a sors könyvében megírtak szerint élik mindennapjaikat, és várják, hogy elérjék azt a kort, amikor már ők is beállhatnak rabszolgának, hogy legalább a fürdés miatt ne legyen lelkiismeret furdalásuk.

Bár Ön biztos nem érti, hogy jön ide a fürdés? Ugye? Eltaláltam? (…) A fürdéshez melegvíz dukál, a melegvíz pedig pörgeti az órát, az pedig pénzbe kerül, viszi rendesen…az pedig egy rabszolga számára megfizethetetlen.

Rabszolga voltam

Mindezt onnan tudom, hogy egykor én is rabszolga voltam. Rabszolga voltam a saját hazámban. Magyarországon született, magyar állami rabszolga. Ugyanis a mi országunkban alacsony a bér, és kicsi a megbecsülés, nagy a kirekesztettség. Még akkor sem lehet megtakarítani, ha önmagunkat zsákmányoljuk ki.

Rossz körülmények között élnek a dolgozók, sem kikapcsolódásra, sem szórakozásra nem jut idő, de pénz sem. És az egészben az a legrosszabb, hogy mindez a kegyetlen sors otthonukban, hazájukban éri az embereket. Akik otthon élnek, óriási áldozatot vállalnak, hisz élhetetlen az élet…

Egykor én is így éltem, de ma már nyugaton „vegetáló” magyar vagyok. És az is maradok. Mert azt a gyűlöletet, amit elültettek az otthon élők szívében több generációs munka lesz kiirtani, ember legyen a talpán, aki vállalkozik rá!”

A teljes levelet itt olvashatod el!

(Fotó: krisna.hu)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. “Itthon drágább a megélhetés, ezért csak akkor tudunk megtakarítani, ha magukat kizsákmányoljuk” – mutatott rá Lázár János.”

    Néhány betű, mégis milyen igaz…

Leave A Reply