Pusztító katasztrófát hozna a Grexit?

0

Elképesztően nagy gazdasági katasztrófát okozna Európában, ha Görögország kilépne az eurózónából – figyelmeztetett a Berkeley amerikai egyetem gazdaságtörténésze, aki szerint a 2008-as csőd semmi volt ahhoz képest, ami ezután következne.

Pusztító zűrzavart okozna Európában, ha a január 25-i parlamenti választások után felálló görög kormány úgy döntene, hogy kilépteti az országot az eurózónából – legalábbis Barry Eichengreen neves amerikai közgazdász szerint.

Egy ilyen görög döntést súlyosabb összeomlás követné, mint amilyet a világ a Lehman Brothers 2008. szeptemberi csődje után átélt, vélte a Berkeley közgazdásza, aki enyhén szólva is történelmi tévedésnek tartja a közös európai valuta bevezetését – írja a napi.hu.

A görögök kilépése (Grexit) után a befektetők és a betétesek megrohannák a helyi bankokat a pénzükért, és hasonló folyamat játszódna le a tőzsdén is. Válaszul a kormány kénytelen lenne keményen korlátozni a tőkemozgásokat – fejtegette az American Economic Associaton szakmai szövetség éves fórumán a MarketWatch tudósítása szerint Barry Eichengreen, a Berkeley gazdaságtörténésze.

A Grexitet követő összeomlás ráadásul tovaterjedne az eurózóna számos más országára is, ugyanis a befektetők arra kezdenének spekulálni, hogy melyik ország lesz a következő eldőlő dominó.

Nem mindenki gondolja így

Német források például azzal számolnak, hogy a görögök kilépése nem okozna olyan átfogó válságot az eurózónában, mint amilyenhez három évvel ezelőtt vezetett. Úgy vélik, hogy a görög gazdaság is jobb állapotban van most, mint akkor, a portugál és ír krízist pedig sikerült legyűrni.

Az amerikai közgazdász viszont úgy fogalmaz, hogy ha egy mondatban kellene összegeznie véleményét, akkor azt mondaná, hogy vegyük a Lehman csődje utáni katasztrofális helyzetet, majd emeljük ezt négyzetre. Ezt hozná a Grexit.

Várakozása szerint az európai politikusok nem lesznek olyan „merészek”, hogy ezt megkockáztatnák. Ehelyett nyelnek egy nagyot, és kicsengetik az árát annak, hogy bent tartsák a görögöket az övezetben. Drága lesz, de olcsóbb, mintha az alternatívát, az utánam az özönvizet választanák.

Share.

About Author

Leave A Reply