Portugália

0

Az úticél ezúttal az Ibériai félsziget, azon belül is Portugália, ami nem a legkedveltebb úticélok egyike, de éppen ezért viszonylag kevés információ is van róla – ezeket próbáltuk meg összeszedni. (A sorozat korábbi részeit itt találjátok.)

Megérkezés, kezdeti ügyintézés

Mint az már az EU-tagállamok esetében megszokott, Portugáliában is 90 napig tartózkodhatunk mindenféle külön engedély vagy bejelentés nélkül. Ha ennél hosszabb időre tervezünk, akkor viszont már szükségünk lesz tartózkodási engedélyre.

Ezt a lakóhely szerint illetékes portugál önkormányzatnál (Câmara Municipal), vagy az okmányirodákban (Loja do Cidadão), esetleg a SEF-nél (Külföldieket Ellenőrző és Határőrizeti Hivatal) kell igényelni.

A regisztráció elvileg 5 évig érvényes (vagy ameddig az országban kívánunk tartózkodni), és nem kerül sokba, 15€ nem egy őrült nagy összeg. A regisztrációhoz értelemszerűen valamilyen érvényes személyazonosító igazolvány kell.

Emellett be kell mutatnunk a munkaszerződést (vagy azt, hogy vállalkozók vagyunk); hogy rendelkezünk a megélhetéshez szükséges anyagi fedezettel (magunk és a családunk számára is, ha esetleg együtt megyünk); vagy ha egyetemistaként, akkor kell a papír arról, hogy ott folytatjuk a tanulmányainkat.

Mindez vonatkozik értelemszerűen a családtagokra is, nekik is regisztrálniuk kell, amihez szükségük lesz az érvényes igazolványon túl valamilyen hivatalos dokumentumra, amely bizonyítja a rokoni kapcsolatot velünk, valamint a kelleni fog a munkavállaló családtag érvényes regisztrációs igazolása is.

A regisztrációt követően adószámot (NIF – Número de Identificação Fiscal) kell kérni az adóhatóságtól (Finanças).

Ez az elmélet. A gyakorlat kicsit ennél latinosabb, mint az NK írásából is kiderült: „egy rendes EU-s bevándorlónak van A4 méretű TAJ száma, adószáma (erről az igazolás lejárhat és X időnként újat kell kérni – az enyémre elfelejtettek dátumot írni, szóval örökre érvényes) Certificado-ja és esetleg jogsi hitelesítője.

Ebből három beszerezhető a Loja do Cidadão-ban, csak a Certificado-ért és a lakcím igazolásért (ha szükséges) kell máshova menni.

A Loja do Cidadão egy nagyon okos találmány, amolyan Polgárok boltja, bemész és van Apeh/NAV meg kábeltévé, meg gázszolgáltató, meg autós ügyintézés, meg minden ilyesmi. Sorban állni persze kell, néha nem is keveset, de azért még akkor is egy délután elintézel mindent egy helyen és nem rohangálsz összevissza”.

Amiről a hivatalosságok nem írnak, de nagyon fontos: amikor megérkezünk, mindenképpen keressük fel a magyar nagykövetséget, különben akadhatnak gondok például az autóval – hívta fel a figyelmet András.

„Ha megérkezel, ne kövesd el azt a hibát, mint mi: keresd fel a nagykövetséget és kérj igazolást arról, hogy megérkeztél. Pénzbe fog kerülni, igen, de segíthet hosszú távon igazolni, mikor is érkeztél. (…)

A több Gb kép, videófelvétel, parkolást igazoló jegyek, autópálya-használati díjak, benzinkút számlák, tanúk, mobiltelefon és egyéb vásárlási számlák (még ha a neved és címed is szerepel rajta) semmit sem fognak érni, ha autóval érkezel az országba és nem tudod igazolni hivatalos papíron, mikor is jöttél.

Igazolni tud még a Junta de Freguesia (helyi önkormányzat).

Amint megérkezel, ragaszkodj albérleti szerződéshez, és ha megvan, azonnal menj el a legközelebbi helyi önkormányzathoz kérni egy Atestado de Residencia-t (lakcímigazolás), ami két fő, ugyanabban a kerületben regisztrált lakos tanúsításával hitelesíthető. Ezt könnyűnek hangzik megszerezni, de higgyétek el, nem feltétlenül az. És roppant szükséges”.

Hasznos linkek

SEF (Külföldieket Ellenőrző és Határőrizeti Hivatal)

Önkormányzatok listája

Okmányirodák (Loja do Cidadão)

Portugália és a bankszámlanyitás, adószám

Akármilyen elcsépeltnek is tűnik, érdemes mindig észben tartanunk, hogy nem valamelyik precíz skandináv országban vagyunk, hanem Portugáliában, ahol ennek megfelelően néha kissé esetlegesen zajlanak a dolgok.

Például bankszámlanyitáskor, mint azt NK is megtapasztalta, aki úgy járt, hogy a párja szimplán a munkaszerződésével meg tudta nyitni, tőle viszont mindenféle papírokat kértek, és ami megvolt, az sem felelt meg. „Szóval soha nem lehet tudni, hogy mit fogadnak el és miért nem” – vonta le a következtetést, amit nem árt szem előtt tartani.

Általában is jellemző, hogy nehéz kiszámítani, mi hogyan fog történni – írta. „Adószámot szintén könnyen szereztünk. Bementünk a Loja do Cidadão-ba, kértünk és kaptunk is azonnal mind a ketten, a megérkezésünket követő héten, itt hangsúlyozom, hogy nekem még csak kilátásban sem volt semmilyen melóm, de a számot gond nélkül megkaptam.

Ismerőseinknek hetekbe telt adószámot szerezni és mindenféle igazolást kellett vinniük, hogy lesz munkájuk és hol fognak lakni, és a cégnek kb. kezességet kellett vállalnia értük. Soha nem jöttünk rá, mi volt a különbség, talán az, hogy nekem volt egy kicsi, bizonytalan portugál tudásom, amikor nekifutottunk az ügyintézésnek…”

Társadalombiztosítási számod akkor lehet, amikor van munkád, viszont ha nincs TAJ-számod, akkor jó eséllyel a közvetítők szóba sem állnak veled… „Nem mondják el, hogy mi hiányzik, csak egyszerűen abba a kupacba rakják a papírjaidat, amelyikből soha senkit nem hívnak fel. Emiatt nem kaptam szállodatakarítós melót se hónapokig. Itt megjegyzem, hogy persze erre is tudok ellenpéldát, akinek ők intéztek mindent.” (NK)

Portugália és a munkavállalás, adózás

A portugálok előszeretettel kötnek féléves szerződéseket, alapesetben legalábbis a munkaszerződés először mindig fél évre szól, ez gyakorlatilag a próbaidő. Készüljünk fel arra, hogy ebben a 6 hónapban nem lehet szabadságra menni.

„Amint a fél év letelik, ki kell venni (erősen ajánlott) az összes addig felgyülemlett szabadságot (havi 2 nap: összesen 12). Nagyon sokan alkalmaznak munkaközvetítőket és határozott idejű munkaszerződéseket emiatt, elkerülendő a problémás jogi eseteket” – írta András.

Adózni sajnos muszáj, ez a rossz hír. A jó hír az, hogy az adóbevallás meglepően egyszerűen, a neten keresztül intézhető (már ha az embernek csak a hivatalos jövedelme van), a helyi adóhatóság honlapján viszonylag egyszerűen intézhető.

„A minimál bér igen-igen kevés (470 €), viszont van egy extra nyári és egy extra téli „fizu”, ennek az adózási szabályai éppen változóban – nem, nem lesz kevesebb az erre kivetett adó…” – írta NK.

Hasznos linkek

Adószám (Número de Identificação Fiscal)

Adóhatóság (Finanças)

Jogosítvány

Csakúgy, mint több más uniós országban, fél évig jók vagyunk a magyar jogosítvánnyal, de utána cserélni kell. „Ez abból áll, hogy az ember elmegy az IMTT-hez a Loja do Cidadão-ban és mondja, hogy szeretné cseréltetni, kap egy A4 lapot, amin igazolják, hogy folyamatban van a csere és 15 napon belül küldik az új igazolványt.

Persze ha mégsem menne ki 15 napon belül, akkor ennek a papírnak az érvényessége automatikusan meghosszabbodik. Még soha senkiről nem hallottam, akinek lecserélték volna a jogsiját” – így NK, és szerintem ezen senki sem lepődik meg…

Lakhatás Portugáliában

A lakáskeresés terén két probléma van. Az egyik, hogy a nagyvárosokban meglehetősen drága, ráadásul több posztban is leírták a szerzők, hogy a tulajdonosok hajlamosak latinos nagyvonalúsággal kezelni a megállapodást, volt olyan posztoló, akinek akkor ugrott meg hirtelen a korábban kialkudott lakbér, amikor a bútorokat becipelték a lakásba… Erre érdemes figyelni, hogy kivédeni miként lehet, az nagy kérdés.

A másik általános tévhit, az az, hogy Portugáliában meleg van. Mert egyfelől télen nincs, másfelől az eső az ország nagy részén rengeteget esik (ami az óceán közelsége miatt nem meglepő…), a lakásokban viszont fűtés nem nagyon van.

Erről panaszkodott egy posztjában Eszter is: „a fűtés nélküli lakásokkal és a konstans 13-15 fokkal a szobámban elég nehéz megbirkózni. Már több hónapja a hálózsákomban alszom, extra takarókkal. (Nem csak én vagyok így, szinte az összes cserediák barátom).”

Hasonló tapasztalatokat szerzett András is: „szinte csak télen volt vele baj, mivel – mint a portugál háztartások legtöbbjében – mindennemű fűtési alkalmatosságot nélkülözött. Így nemritkán 5 literes palackokat töltöttünk forró vízzel és azt tettük a paplan alá melegítés gyanánt. Persze ez az ’apró’ hiányosság nem tűnt fel a júniusi hőségben tett látogatáskor, amikor nyélbe ütöttük az üzletet.”

Hasznos link

BQuarto ingatlankereső

Portugália és a közlekedés

Ami a tömegközlekedést illeti, a helyzet a félig tele pohár tipikus esete, legalábbis a nagyvárosokban. Egyfelől András szerint „a lisszaboni Carris (busz/villamos) és Metro járatok tisztasága, korszerűsége jónak mondható, és még a helyi tömegközlekedésre használható zöldkártya is relatíve praktikus (Viva Viagem 80€c/út a metrón VAGY buszon és villamoson – a kettőn együtt nem használható; illetve a 7 /Sete/ Colinas 7€/10 út az ajánlott)”.

Másfelől viszont a járatok meglehetősen ritkán közlekednek (kivéve a turisták által frekventált környékeket), olyannyira, hogy Lisszabonban például reggel fél 7 előtt nincs metró, este pedig gyakorlatilag félóránként jár. Bár modern a földalatti és folyamatosan épülnek a vonalak is, még mindig van, hol javítani a szolgáltatáson.

Városok közti járatoknak a Rodo Tejo (olcsóbb, kisebb településeket is érintő) és a Rede Expressos (drágább, jobb minőségű, nagyobb városok közti) közt lehet választani, és akkor még ott a vasút is.

Hasznos linkek

Rodo Tejo

Rede Expressos

Carris

Nagykövetségek

Magyarország Nagykövetsége

Calçada de Santo Amaro, 85, 1349-042 Lisboa

Telefonszám: 351-21-3645928; 351-21-363-0395

Fax: 351-21-363-2314

E-mail: mission.lis@mfa.gov.hu

Portugál Köztársaság Nagykövetség

Cím: 1123 Budapest, MOM Park C Épület, IV. em. – Alkotás u. 53.

Telefon: 201-76-17

Fax: 201-76-19

E-mail: embport@t-online.hu

(Fotó: pixabay.com/somorgado)

Share.

About Author

Leave A Reply