Plakáton az ausztriai magyar sikersztori

0

Aki Ausztriában jár mostanában, annak feltűnhetett egy plakát, amin egy magyar férfi szerepel egy kisgyerek társaságában. A férfi „ Sandor Körösi”, leopoldstadti szobafestő.

A plakát a bécsi Iparkamara Öreg mesterek. Fiatal hősök kampányának része. A 444 megkereste a férfit, akiről kiderült, hogy a rendszerváltás előtt ment ki dolgozni Ausztriába.

Az első évek nagyon nehezek voltak, hiszen nem nagyon beszélt németül, ezért sokszor kihasználták, majd megvonták tőle a tartózkodási engedélyt, így amíg nem tisztázódott a helyzete, nem hagyhatta el az országot.

Az élete akkor állt egyenesbe, amikor megkapta az engedélyt. A nyelvtudással azonban még ekkor is gondjai voltak, hiszen a sok munka miatt nem volt ideje tanfolyamra menni és magyarul is gondolkodott.

„Miután megpróbáltam az itteni mentalitás szerint gondolkozni, rájöttem, hogy mennyivel könnyebb beilleszkedni, és a szókincsemet is növelni” – idézte fel ezeket az időket.

AUSZTRIAI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

“Engem az akkori időkhöz viszonyítva elég hamar el is fogadtak, mert csak osztrák kapcsolataim voltak. Mivel hogy én eléggé optimista ember vagyok, tudtam nagyon jól, hogy minél hamarabb beszélem a nyelvet, minél hamarabb beilleszkedek, annál hamarabb tudom eladni magamat. Mármint a szakmámat” – mesélte.

Egy idő után megunta, hogy másnak keresse a pénzt, eldöntötte, saját vállalkozásba kezd. Elvégezte a Mesteriskolát és a vállalkozóit és tíz éve önállósodott. Ma már ott tart, hogy a következő két évre nem tud munkát vállalni.

„Örülök annak, hogy azért az évek során valami egzisztenciát csak sikerült felépítenem, mert azért meg az osztrákok között is kevés az, akinek meg van erre a lehetősége. Magamban büszke is vagyok rá, mert bármerre megyek, ismerősökkel találkozom, látom rajtuk hogy felnéznek rám. Jól is esik” – mondta Körösi Sándor.

El is hisszük.

Főbérlő Franz mocskos trükkjei

Share.

About Author

Leave A Reply