Pislákoló fény a görög alagút végén

0

Görögország több mint 7 milliárd eurós áthidaló kölcsönt kap az uniós segélyalapból, döntöttek az Európai Unió tagállamai. Ami az utolsó pillanatban jön, tekintettel arra, hogy a görögöknek hétfőn egy komolyabb összeget kell törleszteniük.

Megkapta az áthidaló hitelt Athén, miután az uniós tagállamok hivatalosan is rábólintottak, hogy 7,16 milliárd euró kölcsönt nyújtsanak az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból (EFSM). A három hónapos lejáratú hitel hétfőtől Görögország rendelkezésére áll, így elhárult az azonnali államcsőd veszélye.

Görögországnak ma 4,2 milliárd eurót kell törlesztenie az Európai Központi Banknak (EKB): 3,5 milliárd eurót tesz ki a lejáró görög államkötvények értéke, további 700 millió euró pedig kamatfizetési kötelezettség – írja az MTI.

Az áthidaló hitelből kell rendeznie a Nemzetközi Valutaalappal szemben fennálló hátralékát is Görögországnak, amely június 30-án egy nagyjából 1,6 milliárd eurós, július 13-án pedig 456 millió eurós számlát nem fizetett ki.

Más kérdés, hogy ez a 7,16 milliárd euró csak arra lesz elég, hogy Görögország augusztus 20-ig teljesíteni tudja törlesztési kötelezettségeit. Nagyjából ennyi idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a görög kormány és a hitelezők dűlőre jussanak az új, immár harmadik pénzügyi mentőcsomagról.

Görögország államadóssága jelenleg 315 milliárd euró, ami a hazai össztermék (GDP) 175 százaléka. Ez csaknem háromszorosa az euróövezeti országok számára a stabilitási és növekedési paktumban maximálisan engedélyezett, GDP-hez viszonyított 60 százaléknak.

Share.

About Author

Leave A Reply