Pillanatképek a vidéki Angliából

0

Dezső eddig két, meglehetős vihart kiváltott írásban számolt be arról, miért és hogyan vágtak neki feleségével Angliának közel a 60-hoz. Ami poszt inkább egy-egy pillanatkép különböző témákban, és persze személyes tapasztalat alapján. Ezt azért érdemes hangsúlyozni, mert mást él meg az, aki egy kis településen lakik, mint az, aki például Londonban.

„Miért jó és miért rossz Angliában élni? Három és fél év munkával töltött napjainak, heteinek, hónapjainak tapasztalatai alapján gyűjtöttem össze azokat a dolgokat, benyomásokat, szokásokat, amik alapján fel tudom villantani (inkább csak kiragadva egy-egy részt) az itteni élet jó és rossz oldalait.

Röviden magamról: közel a 60-hoz vágtam neki feleségemmel a nagy útnak, a nagy cserének, az új életnek. Tettük ezt egy nyugodtabb kiszámíthatóbb és anyagilag kifizetődőbb élet reményében. Londontól nem messze, annak érezhető vonzásában, egy talán 3000 fős faluban élünk.

Falusi élet

A falusi élet általában a tehetősek „passziója”. Az otthon kissé lebecsült falusi élet, pontosítok: falun történő lakás itt a nyugodt élet szinonimája, és bizonyos falvak egyenesen extra megbecsülést váltanak ki az emberekből.

Az átlagosnál jobban élnek és ez a „portájukról”, valamint az előtte parkoló autókról is kiderül. A falunkban négy ingatlanügynökség működik, akik adnak, vesznek, közvetítenek, és bérbe adnak házakat.

A falu közepén sorakozik a két angliai luxusmárka és az olasz csúcs sportautó-márka szalonja. Sűrűn látjuk az üvegportálok mögött a férfiember számára legszebb pillanatot, amikor átadják az embernek az új autó slusszkulcsát.

Nem akartunk kiskaput hagyni a visszaforduláshoz

Önzetlenség

Itteni, falusi tapasztalatom szerint még él az „amiből sok van nekem, azt megosztom veled” hagyománya. Ha túl sok a termés a hátsó udvarban lévő fán a gyümölcsből, egyszerűen kiraknak egy teli kosárral a kapuba és mindenki vihet belőle kedve szerint.

Mosoly

Mosoly mindenhol, mindenkor. Nem tudunk úgy végigsétálni a falun, hogy boldog-boldogtalan (de idegen) ne biccentene felénk és ne mosolyogna ránk.

Az időjárás

Elsőre hihetetlennek tűnik, de az időjárás közelít az ideális felé. Rögtön leszögezem, hogy Dél-Angliáról beszélek, ahol a Golf-áramlat miatt az átlagosnál szebb napokat élünk.

A nyári maximum nagyon ritkán megy 28 fok felé, és akkor is az enyhe szél hűsíti az itteni fogalom szerinti hőséget. Télen a legnagyobb hideg a néhány hajnalban mért -2 fok.

A havazást (inkább szállingózásnak nevezném, mert rögtön el is olvadt) az elmúlt télen 30 percig élvezhettük. A jeges út szinte ismeretlen fogalom, mert mielőtt lefagyna a dér, szórókocsik tömkelege járja meg pirkadat előtt az utakat és szór jégmentesítőt.

Élet a két véglet között

A munka

Betegápolóként dolgozom egy idősek otthonában. Itt inkább segítőnek nevezik ezt a státust, mert laknak itt csak idősek is, betegség nélkül, akiknek a mindennapjaiban segítünk.

Ha jól akarsz keresni és vinni akarod valamire, akkor keményen kell dolgozni. Ebben a munkában nincs olyan, hogy havi fizetés, amit a hónap végén akkor is megkapsz, ha minden munkanapot lógással vagy improduktívan töltesz.

Órabérben számolnak és a töredék órákat sem kerekítik felfelé. Természetesen hónap végén megkapod a fizetést, csakis banki átutalással és hivatalos formában.

Betegellátás

Ha már itt tartunk: amíg eljutsz a kisebb panaszaiddal az orvoshoz, addig át kell küzdened magad az orvosi rendelő recepciósain, akik jó tanácsokkal látnak el, hogy otthon meggyógyítsd magad.

Ha nem sikerült, akkor a második látogatás alkalmával már kapsz időpontot… néhány nappal későbbre. Ha mar rutinos vagy, akkor a jótanácsokat meghallgatva közlöd, hogy ezen túl vagy már. Igy nyerhetsz 4-5 napot is.

Betegség és az ehhez való hozzáállás

A munka java része az egészségügyben a különböző szaktudású nővérek vállán nyugszik. Szinte nagyobb a bizalom irántuk, mint az orvosok irányába, akik magyarországi ésszel felfoghatatlanul nem hófehér köpenyben, nyakukon sztetoszkóppal masíroznak, hanem utcai ruhában beolvadnak a betegek, látogatók közé.

A kórházakban általában nincs látogatási idő. Mihelyt megállapítottak egy komolyabb betegséget, ami várhatóan hosszas vizsgálatokkal és sűrű kórház / rendelő látogatással jár, adják az ingyenes kórházi parkolókártyát, ingyen a gyógyszereket.

Mosoly, kedvesség és segítőkészség sugárzik mindenkiből. A körülményekhez és a problémához képest általában jól érzik magát a személyzet és a beteg, a jószándék párosul az empátiával.

(Itt azért kénytelen vagyok megjegyezni, hogy azért a brit egészségügy körül rengeteg a botrány, tehát ezeket a sorokat is kéretik kisvárosi, személyes tapasztalatként kezelni – Határátkelő)

Éttermek 

Legtöbbjébe érdemes előre neten helyet foglalni, mert mindennap, minden napszakban tele vannak. A kávézókban ritkán látni üres asztalokat. Dolgozni, pénzt keresni, elkölteni. Ez a körforgás pezsdíti az életet.

Take away gyorséttermek

Itt most nem a nagy multihálózatokról beszélek, hanem a tömérdek kis étteremről, akiknél helyben fogyasztásra szinte sehol sincs lehetőség. Az elvitelre szakosodtak. Eddig még szinte sosem annyi darabot kaptam például csirkecombból, porciózott falatkákból stb., amennyit rendeltem, hanem többet.

Egy-két darabot pluszban becsempésznek a zacskóba, természetesen felár nélkül, mert tisztában vannak vele, hogy az elégedett vevő visszajár. És tényleg, visszajárunk.

A pultos indiai fiúról már minden fontosat tudok, és ő is kíváncsian érdeklődik az aznapi programomról, vagy csak a családomról. Morcosnak még soha nem láttam.

Bolti eladók

Legyen az vasárnap hajnali 6 óra vagy péntek este 9, úgy fogadnak például a Tesco pénztárosai, mintha George Clooney toppant volna be váratlanul.

Használt autó vásárlása

A használt autó vásárlása egy gyorséttermi vásárlás sebességével és bonyolultságával vetekszik. A hirdetési oldalon megnézed, kiválasztod, felveszed a kapcsolatot az eladóval, megnézed, kifizeted kp., majd egy sajtcédulaszerű pársoros nyomtatványt közösen kitöltötök, beülsz az új szerzeményedbe, és hazamész vele. Minden más átírással kapcsolatos dolog olajozottan, postai úton intéződik.

Autó műszaki vizsga

Mivel nem az a cél, hogy megbuktassanak, hanem hogy biztonságos autóval közlekedj, elővizsgára lehet jelentkezni, amin feltárják az esetleges problémákat, és ha záros határidőn belül a megjavított autóddal ott vizsgázol, akkor nem kérnek érte felárat. A műszaki országosan egységáras.

Parkolás

Nagyon szigorúan veszik és betartatják, illetve büntetik a bliccelőket, a szabályszegőket. Ha az ingyenes parkolóban (például egy Tesco, Lidl parkolója) az van kiírva, hogy 90 perc után távoznod kell, akkor biztos lehetsz benne, hogy a 95. perc utáni tartózkodásért két hét múlva megkapod a csekket.

Amit márpedig muszáj befizetni, mert az országos gépjármű-nyilvántartásban minden hivatalos szerv, így a rendőrség is látni fogja, és akár a rendszám bevonása is lehet az egyik következmény.

Ha fizetős parkolóban állsz meg, a kamerák rögzítik, hogy nem vettél jegyet, és otthagytad a kocsid akár csak 5 percre is. A végeredmény ugyanaz: máris jön a csekk.

Az utcákat folyamatosan róják a parkolás rendjéért felelős egyenruhások, jegyzetelnek, és ha a megengedett 30 percet vagy egy órát átlépted, máris az ablakodon a csekk.

Ugyanakkor ha sűrűn lakott helyen élsz, az önkormányzatnál minden családi házhoz adnak két darab ingyenes parkolási engedélyt, amit a szélvédőre kiragasztott matrica is igazol, így mindig lesz ingyen helyed a házad – bérelt lakás, ház esetén is igaz – előtt. Csak annyi engedélyt adnak ki, amennyi férőhely van az adott utcában.

A felsorolást itt abbahagyom, pedig hosszan tudnám folytatni.”

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

(Fotó: pixabay.com/12019)

Share.

About Author

Leave A Reply