Pert nyert a repüléstől rettegő, kirúgott pilóta

0

Megnyerte a munkaügyi pert a Flybe légitársaság pilótája, akit azért menesztettek, mert elkezdett félni a repüléstől. Az elsőre egyértelműnek tűnő döntést közelebbről megvizsgálva azért sokkal érdekesebb a helyzet.

Matthew Guest majdnem 20 évig dolgozott a brit fapados légitársaságnál másodpilótaként. A férfi a munkaügyi bíróságon támadta meg, hogy kirúgták mentális problémái miatt.

A gondok akkor kezdődtek, amikor elkezdett a cég Embraer típusú gépein dolgozni. Ahogy a Q400-asokon, amiket előtte vezetett, ezeken is egy kapitány és egy másodpilóta van szolgálatban. Az Embraerek hosszabb távokra repülnek, és Matthew Guestet először érdekelte az új feladat.

Azonban 2014. december 13-án rosszra fordultak a dolgok, ugyanis Firenze felé tartva kellemetlen érzés fogta el. Rosszul érezte magát, szédült, émelygett, fájt a gyomra.

Birminghami tárgyalásán elárulta, hogy elkezdett rettegni, ahogy minden nap a repülőtérre vezetett munkába menet, és már attól összeszorult a gyomra, hogy fel kell szállnia a gépre. Ezt gyomorgörcsként írta le, beteget jelentett, és hazament.

Fóbia alakult ki nála

2015. február 17-én az izlandi Keflavikba kellett repülnie. Már a felszállás előtt idegessé vált, és tájékoztatta a kapitányt, hogy nincs jól ahhoz, hogy utazzon.

A pilótáknak a repülési engedélyhez a hivatalos hatóság által jóváhagyott orvosi igazolás is szükség. Még aznap közölte állapotát azzal az orvossal, akihez tartozik, és azzal magyarázta ezt, hogy az otthoni élete nem könnyű, mert két kicsi gyermeke van.

Az orvos ezt követően hivatalból tájékoztatta a Flybe-t, hogy a férfinél fóbia és szorongás alakult ki a hosszútávú repülésektől, mivel úgy érzi, a gépen ragad. A pánikrohamok miatt az orvos fel is függesztette az engedélyét, vagyis nem dolgozhatott.

Guest a hiányzása után tréningeken és kezeléseken is részt vett, de nem tudta legyőzni a fóbiát.

Ajánlottak másik állást, de…

2016 júniusában is inkább beteget jelentett, csak ne kelljen elrepülnie a görögországi Kefaloniába. A cégtől végül 2017 márciusában menesztették.

A hivatalos indoklás szerint a Flybe nem merte vállalni a kockázatot, hogy Matthew Guest gépet vezessen. A társaság exeteri irodájában ajánlottak neki hivatali állást repülésbiztonsági területen.

A bíró kimondta, hogy a Flybe nem járt el szabályosan. A pilóta ugyanis nem találkozhatott a vezető menedzserrel, akitől a felmondó levelet kapta, így nem tudta személyesen elmondani helyzetét, kifejezni aggályait.

Ezen kívül a bíró felrótta a cégnek, hogy Matthew Guest miért nem térhetett vissza a Q400-as gépekre, amelyeket gond nélkül vezetett évekig, vagy miért nem rendeltek mellé egy plusz pilótát.

A férfi tehát megnyerte a pert, a jogorvoslat pontos mértéke egy következő tárgyaláson fog kiderülni.

A legkoszosabb helyek egy repülőn

(Fotó: pixabay.com/StockSnap)

Share.

About Author

Leave A Reply