Perre mentek az európai állampolgárságért

0

Egészen érdekes per indult az Európai Bíróságon, ahol öt, Hollandiában élő brit kezdeményezett eljárást, abból kiindulva, hogy az európai állampolgárság szerzett jog, ami az uniós csatlakozással keletkezett.

Az öt brit először egy holland bíróságon próbálkozott, mert a Brexit után európai állampolgárságot szeretnének kapni. Úgy vélik ugyanis, hogy a már meglévő brit állampolgárságuk mellé az uniós csatlakozással kaptak egy másodlagos európai állampolgárságot is, amit viszont a kilépést követően elveszítenénk, ami szerzett jog esetében minimum kérdéseket vet fel szerintük.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

„Ez egy nagyon speciális eset azon brit állampolgárok jogaival kapcsolatban, aki valahol Európában élnek, a mi konkrét esetünkben ez Hollandia, de mintegy egymillió brit él valamilyen európai országban – érvelt a EuroNewsnak adott interjúban az öt brit egyike, Stephen Huyton.

A tárgyalás (melynek idejét még nem tűzték ki) azért is különösen izgalmas, mert precedenst teremthet azon britek számára, akik európainak is tartják magukat.

Magyarország kilökött magából

Share.

About Author

Leave A Reply