A pénzfa és egyéb csodák

0

Nem gond, ha még nem hallottatok az írországi Fore településről, mi sem, egészen addig, amíg el nem olvastuk a Kelta Vándor blog legutóbbi posztját. Azóta viszont úgy érezzük, muszáj lenne valamikor meglátogatnunk, és nem csak a csodák miatt.

„Az egészen kicsi westmeath-megyei Fore nem csak az egyik legősibb és leggyönyörűbb fekvésű része Írországnak, de az egyik legkevésbé ismert is. Amikor idelátogatsz, több ezer éves ír népmesék legendái és alakjai elevenednek meg körülötted akármerre is csatangolsz.

A hagyományok Szent Fechin mondái és történetei köré épülnek, aki még a VII. században maga alapított itt bencés szerzetesrendet, és akinek hite és befolyása hét csodás módon alakította a környék életét, melyeket összefoglalóan csak Fore 7 csodájaként emlegetnek. (…)

A hegynek felfelé folyó víz

St. Fechinről azt állították, hogy erejét arra is használta, hogy a közelben folyó patak vize hegynek felfelé tudjon folyni. A valóságban igazából egész egyszerűen optikai csalódásról van szó.

Én meg már ennél a pontnál kezdem azt gyanítani, hogy a jó öreg Fechin nagyon jól ki tudta használni az emberek hiszékenységét és megtéveszthetőségét saját imidzsének építésére. 🙂 (Akiket ez érint, azoktól elnézést, hogy kételkedni mernék erejében.)

A víz nélküli vízimalom

A malomnak nincsen látható vízforrása és utánpótlása, na persze itt is St Fechin keze van a dologban:) Egyszerűen vizet fakasztott a földből a malom működtetéséhez.

A fa, ami sosem ég el

Egyszerűen pénzfaként is emlegetik, mert a zarándokok évszázadokon keresztül rézérméket nyomkodtak a felületébe, ami mára már mind belenőtt… szóval végül is fémfa és még vízzel is jól megszívta magát a mocsárból, akkor ez így még érthető is … 🙂 Amúgy az eredeti sajnos már nincs meg.

Remete a falban

A St. Fechin’s temploma feletti dombon áll egy XV. századi torony. Úgy is nevezik, hogy Remete-lak. A torony – ma már egy XIX. századi családi mauzóleumba ágyazva – Patrick Beglin otthona volt egykoron.

Írországban ő volt az utolsó „anchorite hermit” (ez egy középkorban elterjedt, szélsőséges formája volt a remeteségnek). Kicsiny cellájába imádkozni járt és ide is húzódott vissza a társadalom elől saját maga választotta vallási okokból, miközben arra az élelemre és vízre hagyatkozott, amit helyi támogatói hoztak neki ide. Itt a saját cellájában halt meg és 1616-os dátummal egy kőtábla emlékezik meg róla a cellában.”

Ha mind a hét csodára kíváncsi vagy, akkor itt elolvashatod őket. Érdemes!

Share.

About Author

Leave A Reply