Példátlanul sokan mentek el a régióból

0

Békeidőben példátlan mértékű népességfogyás történt Közép- és Kelet-Európában a rendszerváltás óta. Eközben a nyugati országok népessége jelentős mértékben megnőtt.

Miközben 1990 és 2017 között az Európai Unió 15 régi tagállamában átlagosan 12 százalékkal nőtt a népesség, az unió 13 új tagállamában átlag hét százalékkal csökkent – derült ki az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) és a bécsi Wittgenstein Demográfiai Központ közös felméréséből.

Nézd meg!

Kelet-Európában Lettország (27 százalék), Litvánia (23), Bulgária (19), Románia (15), Horvátország (13) valamint Bosznia-Hercegovina (22 százalék) lakossága csökkent a legnagyobb arányban. Magyarország esetében 6 százalékos csökkenést regisztráltak.

„Európa populációjának növekedésében és csökkenésében a migráció vált mozgatóerővé” – hangsúlyozta Tomas Sobotka, az ÖAW akadémikusa. Nyugat-Európában főként a természetes népességszaporulat miatt legerőteljesebben Írország népessége nőtt, továbbá Franciaországé több mint 18 százalékkal.

A bevándorlásnak köszönhetően Svájcban 26, Spanyolországban 20, Svédországban több mint 17 százalékkal nőtt a lakosság lélekszáma. Nyugat-Európában az egyedüli kirívó atipikus ország Németország, ahol 1990 óta csupán 4 százalékkal nőtt a lakosság száma.

„Haza kell hozni a külföldön dolgozó fiatalokat”

(Fotó: pixabay.com/tookapic)

Share.

About Author

Leave A Reply