Példakép lett a cuki vörös panda

0

Világszerte rengeteg húszas, harmincas éveiben járó fiatal él és dolgozik úgy, mint Aggretsuko, a főszereplő a Netflix felnőtteknek szóló rajzfilmsorozatából. Nem csoda, ha egyre nő a rajongótábora.

A történetben Retsuko egy 25 éves, szingli vörös panda lány, aki egy nagy japán kereskedelmi cég könyvelési osztályán dolgozik. A főnökei erőszakosak, a kollégái pedig idegesítőek, ettől Retsuko folyton frusztrált. A feszültséget úgy vezeti le, hogy esténként agresszív Retsukóvá – Aggretsukóvá – változik, karaokebárba jár és death metalt üvölt a mikrofonba.

A Netflix sorozata különösen az Y generációsok, azaz a nyolcvanas és a kétezres évek eleje között születettek körében népszerű. Bár Retsukót Japánban találták ki – megálmodója a Hello Kitty karaktert is létrehozó Sanrio -, akárcsak az antropomorf macskáé, az ő népszerűsége is túlnőtt az ázsiai ország határain.

Bár Retsuko figurájának ötletgazdáját a végletekig túlhajtott, fáradalmaikat gyakran parkok padjain kipihenő tokiói irodai dolgozók inspirálták, a vörös panda tapasztalatai univerzálisak.

Olyan helyzeteket él át a munkahelyén, amilyeneket világszerte sok millió fiatal felnőtt: érintik az irodai politika viharai, a bullying és a nemi alapú megkülönböztetés.

Az amerikai tartalomszolgáltató amiatt figyelt fel az Aggretsukóra, hogy annak első, 2016-ban megjelent epizódjait rengetegen nézték és osztották meg Nyugaton is – írta a BBC.

Ezután kötött szerződést a készítőkkel – a japán Fanworks stúdióval – egy tízrészes sorozat elkészítésére, amely idén áprilisban jelent meg a kínálatában. A fogadtatása annyira pozitív volt, hogy a Netflix augusztusban a második évadot is berendelte.

Sokan igyekeznek a munkahelyükön inkább óvatosan kikerülni az esetleg feszültségbe torkolló szituációkat vagy az idegesítő kollégákat, de van, hogy ez nem lehetséges. Michelle Ryan, az Exeteri Egyetem szociálpszichológusa szerint ilyenkor érdemes

– elbeszélgetni a munkatárssal, aki kellemetlen helyzetbe hozott minket

– megosztani a tapasztalatainkat a barátainkkal, így tudatosulhat bennünk, hogy nem csak velünk történnek ilyesmik

– álljunk ki az olyan kollégák mellett, akiket bántanak a többiek

– beszéljünk a felettesünkkel és a személyzeti osztállyal a helyzetről.

Egy kétezer fős brit felmérés szerint ötből három munkavállaló úgy érzi, hogy a munkája negatív hatással van a lelki egészségére, és csak harmaduk nyilatkozta azt, hogy a munkaadója segíti annak fenntartását.

A kutatás szerint a legjelentősebb problémát egyebek mellett a bullying és a nemi alapú diszkrimináció, valamint az jelenti, hogy állandó készenlétet várnak el a dolgozóktól, nem biztosítanak előrehaladási lehetőséget, és nem használják ki az egyének személyes erősségeit.

Leáldozóban a munkahelyi szexnek

Share.

About Author

Leave A Reply