Pedagógussztrájk holland módra

0

A munkabeszüntetés egyike a munkavállalók végső fegyvereinek és ezzel Hollandiában az utóbbi időszakban mintha egyre gyakrabban élnének – írta a Frízföld blog.

„Legutóbb, ami minket is érintett az a pedagógusok/ gyermekgondozók- oktatási szektorban dolgozók akciója volt. Hasonlóból az elmúlt években többször is részesültünk.

A dolgozók főképp jobb körülményeket, kevesebb adminisztrációt, stresszt, kisebb osztályokat szeretnének elérni, a legkisebb a követelésekben a magasabb munkabér igénye. Tehát végeredményben a gyerekek számára folyik az egész, végül főképp ők (is) fognak profitálni belőle.

Csak összehasonlításképp: míg Magyarország lakossága évről- évre csökken, addig Hollandiáé drasztikusan nő. 2019- es adatok szerint Magyarországon 105,7 fő/ km², míg Hollandiában 411,5 fő/ km² él. (Vannak weboldalak eltérő adatokkal.) És mivel ez a szám itt folyton növekszik, nőnek az osztálylétszámok, leterheltebbek a tanárok.

Ráadásul a népsűrűség növekedése többek közt a sok bevándorló miatt van, akiknek gyerekei sokkal nagyobb figyelmet, energiát követelnek. Itt főképp nem az eltérő kultúrára gondolok, sokkal egyszerűbbre.

Csak saját példa alapján: mi idejöttünk úgy, hogy a párom kivételével – aki keményen készült a kiköltözésre -, egy szót sem tudtunk hollandul, maximum köszönni.

Az iskolában, ahová a kislányom bekerült a tanárok próbáltak a gyerekkel kézzel-lábbal-ölelgetéssel kommunikálni, ha ez nem volt elegendő, akkor képesek voltak napi hússzor tableten utánanézni a magyar kifejezéseknek és azzal próbálkozni.

Így is nagyon-nagyon-nagyon kemény volt az első év mindannyiunknak, a tanárokat is beleértve. Ők hősök, legalábbis felénk. És az én csöppem csak egy volt a beérkező külföldiek közül.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A többiekkel szín, nemzetiség, vallástól függetlenül ugyanúgy bántak és próbálták őket felzárkóztatni, nyelvet IS tanítani. Közben pedig tanítani a holland kicsiket ugyanabban az osztályban a normál tananyagra. (…)

Visszatérve a sztrájkra: már hetekkel ezelőtt meghirdették, lehetett olvasni róla az újságokban, hallani a tv- ben, még az iskola is küldött minden családnak e-mailt róla.

Amúgy nem minden iskola vett benne részt az országban és elvileg a tanárok is maguk dönthettek róla: akarják vagy sem. Már az sem országosan egységes, hogy egyik iskolában a vezetés adott bért a sztrájkolóknak is ezekre a napokra, a másikban pedig nem. (…)

A gyerekeim sulijában összesen négy osztálynak volt tanítás a nagyjából 14-ből, sőt volt olyan is, akiknek egyik nap kellett menniük, másnap meg nem. A csütörtöki tanár sztrájkolt, a pénteki pedig nem.

Nekem is az egyik gyerek itthon maradt, másiknak mennie kellett, de csak délig. Tehát ott is meg kellett oldani az elhozatalát, felügyeletét mert én meg a nyelvsuliból – szintén „normális”, viszont sztrájkmentes iskolából délnél később tudtam eljönni.

Sok szülő ezen problémázott mert csak természetes, hogy a gyerekének küzdenek a jobb lehetőségekért de hova tegye ezen a két napon? Némelyik napközi nyitva tartott, sőt néhány még a nyitvatartását is meghosszabbította, de ez is furcsa: a pedagógusok demonstrálnak, ezért némelyüknek még többet, tovább kell dolgoznia a sztrájk napján, aznap még túlórára is köteleznék őket…

Persze ezt nem sokan vállalták- szerintem is jókora ellentmondás-, így sok szülő már januárban két szabadnap kivételével kellett, hogy megoldja ezt az időszakot.

A másik helyi magyar anyuka is ezt panaszolta: teljesen megérti a pedagógusokat, de ezzel az évi szabijának majdnem a 10%-a el is ment. Ez a másik oldal és neki is igaza van.”

A teljes posztot itt találjátok.

A legmenőbb svájci magániskolák

Share.

About Author

Leave A Reply