Patkányvilág Párizsban

1

Az, hogy a nagyvárosokban akadnak bőven patkányok, nem újdonság. A francia fővárost azonban valósággal megszállták, már több mint 4 millió (!) nyüzsög belőlük az utcákon, így aztán valamit tenni kell.

„Tíz éve élek ebben a kerületben, de még soha nem láttam ennyi patkányt, mint mostanában. Napközben nem nagyon jönnek elő, de alkonyat után az utcákon rohangálnak, megszállva a szemeteseket” – mesélte a francia főváros egyik legrégibb és legmenőbb kerülete, Marais egyik lakosa, amint éppen féltucat patkány húzta el a csíkot, amikor kinyitotta az ajtót.

A párizsiak számára a patkány nem újdonság (egyikük szerint nem sokkal rosszabbak, mint a galambok, bár nagy számban azért idegesítőek), hiszen gyakorlatilag a város alapítása óta jelen vannak.

Alkonyatkor még a világ egyik leghíresebb sugárútján, a Champs Elysées-n is látni belőlük, vagy éppen a metróban, amint a vágányokon, a síneken mászkálnak az utasok által eldobott kajamaradékokat keresgélve.

Fejenként két patkány

Mára viszont annyira elszaporodtak, hogy minden párizsi lakosra (2,3 millióan vannak) majdnem kettő jut belőlük, és 4 millió patkány azért egy ekkora városban sem kevés, így aztán a városvezetés úgy döntött, ideje megritkítani őket.

A helyiek részben az Európai Uniót (ki mást…) hibáztatják a rágcsálók elszaporodásáért, mondván, a szabályozás miatt nem tehetnek ki például mérgezett granulátumot az utcára és a parkokba.

Apropó, parkok! November végén nem kevesebb, mint kilencet zártak be ideiglenesen közülük egy „patkánymentesítési program” keretében, abban reménykedve, hogy ha az emberek és az általuk eldobált élelmiszermaradékok eltűnnek, akkor az állatok ráfanyalodnak majd a mérgezett csalikra.

A városháza szerint szó sincs a patkányok számának robbanásszerű növekedéséről, inkább a híradások irányították rá a párizsiak figyelmét a problémára. (A politikusok ezek szerint a világon mindenhol ugyanolyanok…)

A Le Parisien ugyanakkor megjegyezte, hogy egy patkánypár két év alatt akár 936 utódot is világra hozhat, ami nem csekélység. Ezzel együtt is egy független szakértő, Pierre Falgayrac, aki órákat töltött a párizsi csatornákban a patkányokat tanulmányozva, a Le Monde-nak azt mondta, nincs mitől tartani.

“Nem megszállókról van szó”

„A Párizshoz hasonló, XIX. században kiépült nagyvárosokban általában 1,75 patkány jut egy lakosra. A problémák akkor kezdődnek, amikor ez az arány átlépi a kettőt” – fejtegette.

Pierre Falgayrac szerint a patkányoknak három dologra van szükségük: vízre, élelemre és egy helyre, ahol háborítatlanul ellehetnek. Ha ezek egyikétől megfosztják őket, akkor nem szaporodnak.

„Nem valamiféle megszállókról van szó. Életterük 20 négyzetméterre korlátozódik, és életük 75 százalékát ezen a területen töltik. Kicsit reálisabban kellene néznünk őket. Valójában nem agresszív állatok, általában békések és félénkek” – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ha „csak” annyian lennének, mint az emberek, senki észre sem venné őket.

(Fotó: Getty Images)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Hiaba, a køzhely mely szerint a franciak koszosak, ismet igazolast nyer.
    Mimel køzelebb kerulunk Fr-hoz (sknadinaviabol) annal nagyobb a kosz. NL ben csak az utcara køpkød a plebs, Luxembourgban mar a kutyak rendszeresen a garazsunk es az ajtånk ele szartak, de mindez ugy latszik semmi a kosxos parizsiakhoz kepest.

Leave A Reply