Párizs sötét oldala

0

A francia főváros nevének hallatán a legtöbb embernek az elegancia, a csillogás, a jólét jut az eszébe, legalábbis a turisták többsége ezért látogat Párizsba. A város peremén azonban egészen más a helyzet…

Párizs egyik északi elővárosa, Bobigny például a legnyomasztóbb helyek közé tartozik, a helyiek szerint azért is, mert már a kormány is feladta, hogy törődjön velük.

„Nem jönnek ide, hogy megértsék azt a fajta valóságot, amellyel a helyiek minden egyes nap szembesülnek. És ez így nagyon kemény” – mondta a EuroNewsnak egyikük, Fouad Ben Ahmed.

A Párizs tőszomszédságában lévő Seine-Saint-Denis megye a legszegényebbek, leginkább elszigeteltek lakóhelye. Az ottani hatalmas lakótelepek ellenpontjai a párizsi belvárosnak: a nyomor és a kirekesztés a mindennapok valósága.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A hasonló lakótelepeken élők úgy érzik, alacsonyabb rendű állampolgárok. Folyamatosan küszködnek a megélhetéssel, a munkakereséssel, az utazással, ráadásul mindeközben lekezelik őket. Azzal szembesülnek újra és újra, hogy nem egyenrangú félként tárgyalnak velük.

Aggasztja őket az is, ahogyan a francia média beszél róluk, ráadásul Franciaországban nincs társadalmi mobilitás. Ők nem élnek, hanem túlélnek minden nappal.

„Habár Franciaország az emberi jogok hazája, jogállam, demokrácia, és így tovább, sokkal nehezebb munkát találnia annak, akit Boubakarnak hívnak és Maliból származik, mint annak, akinek a neve Bernard és a szülei bretonok. Ez a társadalmi egyenlőség földje papíron, de a valóságban egyenlőtlenség és igazságtalanság uralkodik” – mondta Michel Kokoreff szociológus.

A francia kormány 2005 óta több mint 50 milliárd eurót költött Párizs északi elővárosaira, de a helyiek szerint ennek semmi látszatja.

(Fotó: pixabay.com/RichardLey)

Share.

About Author

Leave A Reply