Párizs a Notre-Dame-tűz után

0

A francia főváros pár nappal a Notre-Dame-ban pusztító tűz után éli megszokott életét, az emberek ugyan szomorúak, ha a katedrálisra terelődik a szó, de mintha kezdenének túllépni a sokkon. Helyszíni beszámoló Mme Seldon tollából.

“Tudom, hogy a Notre-Dame az új Brexit (hír), és lassan csak Quasimodo nem mondta el a saját hozzászólását a témában, de úgy alakult, hogy pont a tűzeset után két nappal voltam Párizsban, és miután ott jártam, megnéztem a környéket is, és hogy mit lehet látni belőle.

Sokan leírták már a gondolataikat, érzéseiket a Notre-Dame tragédiájával kapcsolatban.

Két nappal a tűzvész után megnéztem, mi a helyzet a Notre-Dame-mal, leírom az én szigorúan szubjektív véleményemet.

A Cité metrómegálló le van zárva, és természetesen a Notre-Dame-ot se lehet megközelíteni, az arra vezető utcáknál korlátok és rendőrök voltak, akik néhány embert (gondolom az ott lakókat) beengedték.

A folyópartról vagy a hídról lehet fotózni, voltak is turisták szép számmal. A fotókon, a huszártorony hiányát leszámítva, nem is látszik, milyen nagy a kár.

A Notre-Dame oldalról. Jól látható, hogy a rózsaablak sértetlen, de a huszártorony, és  a tetőszerkezet hiányzik.

Híradások francia és magyar módra

Néztem francia és magyar híradásokat is, és a különbség szembetűnő.

Hétfő este a francia tv bemutatta a sokkoló látványt, a lángoló katedrálist, a leomló huszártornyot, az összegyűlt, síró vagy keresztény dalokat éneklő párizsiakat és turistákat.

– 18.50 körül kezdték a tűz oltását (az első füstdetektor 18.25-kor jelzett, de akkor nem találták meg a forrást), a huszártorony 20 h körül omlott le, és 22.50 körül mondták, hogy a főszerkezetet sikerül megóvni.

Macron éjfél körül jelentette be, hogy “újraépítjük a Notre Dame-ot”. Az elnök optimista elképzelése szerint 5 éven belül elkészül. Az 5 évet vélhetően azért tűzte ki célul, mert 2024-ben lesz Párizsban az olimpia. Lehet, hogy a renoválás nem fejeződik be teljesen, de legalább már látogatható lesz.

– A tüzet reggelre sikerült eloltani, 600 tűzoltó munkája eredményeként.

Megakadályozták a tűz tovaterjedését a környező, XVI.-XVII. századi házakra és a szerkezet nagy része épen maradt. A tető 1000 m2 felszínen leégett, beszakadt.

A francia híradások egy szóval nem említették, hogy szándékos gyújtogatásról lenne szó (utólag kiderült, hogy elektromos rövidzárlat okozta a tüzet), szemben a magyar hírekkel, ahol mindenféle találgatások és összeesküvés-elméletek voltak olvashatók (az égő épületben tartózkodó turbános férfitól a tömegben nevető muszlim fiatalokig).

A kár hatalmas, nehezen felbecsülhető. A Notre-Dame a kereszténység, az egyetemes történelem, Európa építészetének meghatározó darabja. A 800 éve épült katedrális művészeti értéke felbecsülhetetlen, mindenki ismeri még akkor is, ha sosem járt Párizsban.

Példátlan összefogás – ellenhangokkal

Néhány nap alatt rengeteg adomány érkezett az újjáépítésre Franciaországból és a világ minden részéről. Több, mint egy milliárd euró gyűlt össze néhány nap alatt,  az adományok  összegének 75 százaléka levonható az adóból Franciaországban.

Vannak ellenző hangok: miért nem adakoznak az éhező gyerekeknek, a kórházaknak, a kihaló állatfajok megmentésére (a jangcei teknősfaj utolsó nőstény egyede a héten pusztult el, a három megmaradt hím nyilván nem fog tudni szaporodni, miért nem ezzel törődtök?), és így tovább.

Miért kell a példátlan mértékű összefogás miatt is utálkozni, fanyalogni? Nem vitatom, hogy máshol is szükség lenne pénzre, összefogásra, de ha ez létrejött, miért kell lekicsinyelni?

Vannak persze ügyeskedők, hamis internetes oldalak, amelyek adakozásra szólítanak fel, de a pénz a csalókhoz kerül és nem a katedrális újjáépítésére fordítódik.

Más riogatók az európai történelem végóráiról beszélnek, különös jelentőséget tulajdonítva annak, hogy a tűzeset a nagyhéten történt.

Eközben Párizs éli a megszokott életét, az emberek szomorúak, ha a Notre Dame-ra terelődik a szó, de egyébként nem tapasztaltam változást, mintha kezdenének túllépni a sokkon.”

Mivel bosszanthatod fel a franciákat?

Share.

About Author

Leave A Reply