Papadag holland módra

0

Egy, az OECD-országokban végzett felmérés szerint a holland gyerekek a legboldogabbak a megkérdezett 48 országban élők között. A két éve Hollandiában élő Ditti szerint ez nem véletlen.

„A budapesti mindennapjaim során ahhoz voltam szokva, hogy nőtársaimmal többségben vagyunk a BKV járművein, az élelmiszerboltokban, a játszótereken, úgy általában az utcán.

Amikor két évvel ezelőtt Hollandiába költöztem, meglepődve tapasztaltam, hogy mennyi férfit látok a városban jönni-menni, mennyire szem előtt vannak. (…)

A munkahelyemen a férfi kollégáim harmada heti négy napot dolgozik. Ekkor kezdtem sejteni, hogy talán valamilyen intézményesített ok is állhat a háttérben. A jelenséget úgy hívják, „papadag” vagyis apanap.

Nem az évben egyszer ünnepelt apák napjáról van szó, hanem egy munkaügyi szabályzatról, amely lehetővé teszi, hogy az apukák heti egy napot otthon maradhassanak a gyerekeikkel, és még aktívabb szerepet vállaljanak a nevelésükben. (…)

Az apanap miatt sokkal jobban kiveszik a részüket az apukák olyan tevékenységekből, amelyek máskülönben nagy eséllyel az édesanyákra hárulnának: orvoshoz mennek a gyerekkel, különórára, edzésre, játszótérre, parkba viszik, főznek neki, intézik a bevásárlást, stb.

Így nemcsak kiegyenlítettebb lesz a háztartás körüli feladatok elvégzése, de az édesapák könnyebben tudnak szoros kötődést kialakítani a gyerekeikkel, hisz van rá alkalom, idő. Nemcsak hétvégén, de akár hétköznap is, a mindennapi élet részeként.  (…)

Kérdéses, hogy a magyarországi munkaügyi szabályozás elér-e valaha is egy olyan szintre, ahol egy apanapszerű megoldás intézményesített keretek között tud működni.”

A teljes írást az Indexen olvashatjátok.

Melyik országban a legboldogabbak a gyerekek?

Share.

About Author

Leave A Reply