Özönlenének a milliókat ajánló svájci faluba a külföldiek

0

Világszerte hatalmas szenzációt okozott az a svájci falu, amely közel 20 millió forintot fizetne azoknak, akik odaköltöznének. Persze a feltételeket nem mindenki olvasta végig, nem csoda, hogy a lakosok kissé kiborultak a többszáz jelentkező miatt.

A svájci Albien 1300 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, és kristálytiszta helyi levegővel, mesés Rajna-völgyi kilátással, valamint egy hat kilométerre lévő termálfürdővel várná a jelentkezőket.

Jelenleg csupán 240-en élnek a faluban, ráadásul ez a szám folyamatosan csökken. Tavaly például három család költözött el nyolc gyerekkel, ami azt jelentette, hogy a helyi iskolát be kellett zárni. A házak közül sokat csak nyaralóként használnak, vagyis az év nagy részében üresen állnak.

Az eredeti hír szerint (amiről mi is beszámoltunk itt) az önkormányzat november utolsó napján döntött arról, hogy minden, a faluba költöző felnőttnek 25 ezer, a gyermekek után 10-10 ezer svájci frankot fizetnének. Egy négytagú családnak tehát 70 ezer frank ütné a markát, ami testvérek közt is 18,7 millió forint.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

A nagy összegért cserébe természetesen meg kell felelni pár, a falusiak által állított feltételnek is: a jelentkezők nem lehetnek idősebbek 45 évesnél, és minimum 10 évig kell a faluban maradniuk. Az ingatlant, melyben életvitelszerűen kell élniük, építhetik vagy vásárolhatják, de mindkét esetben minimum 200 ezer frankba kell kerülnie.

Felkapta a világsajtó, a helyiek kiborultak

Az ajánlatot persze eredetileg csupán néhány svájci családnak szánták, ám a világhírnév után több százan jelentkeztek a világ minden részéről. A falusiak pedig kiborultak, mert szerintük nem tájékoztatták korrektül az embereket, hiszen sokan azt hiszik, elég csak odaköltözniük, hogy megkapják a pénzt, és nem veszik számításba a többi feltételt.

A polgármester azt mondja, voltak családok, akik egyenesen ideutaztak körülnézni, hogy megnézzék, hogy is fest a falu a valóságban. Mások távoli országokban élő rokonaikat mozgósították a költözés reményében: Belgiumból és Olaszországból, de Brazíliából és Kamerunból is vannak jelentkezők. Pedig a feltételek egyike, hogy a beköltözőnek vagy svájci állampolgárnak kell lennie, vagy C-s vízummal kell rendelkeznie, egy másik pedig, hogy legalább 10 évig kell maradniuk – számolt be az EuroNews.

Megszavazták a támogatást

Ezek után akár meglepő is lehet, hogy az önkormányzat végül megszavazta a támogatás kifizetését mindenkinek, aki legalább 200 ezer frank értékben vásárol vagy újít fel házat.

Az intézkedéstől azt várják, hogy a következő 5 évben 5-10 család érkezhet. Eddig egyébként egyetlen jelentkező família felelt meg maradéktalanul a feltételeknek.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

(Fotó: albinen.ch)

Share.

About Author

Leave A Reply