Özönlenek külföldre a horvátok

0

Öt év alatt legkevesebb negyedmillió ember hagyta el Horvátországot (fél évtized telt el az ország uniós csatlakozása óta). Ami akkor különösen sok, ha figyelembe vesszük, hogy egy alig több, mint 4 milliós országról van szó.

Nem csoda, hogy a horvátok erősen kongatják a vészharangot a tömeges elvándorlás miatt. A Jutarnji list című zágrábi napilap szerint a legtöbben Németországba, Ausztriába és Írországba vándoroltak ki.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

A német statisztikai hivatal adatai szerint például tavaly több mint 56 ezer horvát állampolgár jelentkezett be a német hivatalokban, és a Jutarnji list tájékoztatása szerint ilyen mértékű áttelepülésre az utóbbi tíz évben nem volt példa.

Emellett Ausztriában és Írországban is több mint ötezren jelezték munkavállalási és letelepedési szándékukat. Ez azt jelenti, hogy csak tavaly több mint 65 ezren hagyták el az országot, vagyis naponta mintegy 180-an.

A horvát statisztikai hivatal szerint gyakran végleges távozásról van szó, hiszen egész családok hagyják el otthonaikat, és nem az történik, ami néhány évtizeddel korábban jellemezte az akkori Jugoszláviát, vagyis hogy a férfiak néhány évig munkát vállalnak a nyugat-európai országokban, majd az ottani magas fizetésekből jobb életet teremtenek maguknak otthon.

Egyszer visszatérek a hazámba

(Fotó: flickr.com/Dennis Jarvis)

Share.

About Author

Leave A Reply