Özönlenek ki Magyarországról a diplomások

1

Magyarországon a legmagasabb a felsőfokú végzettségű határátkelők aránya a régióban – derül ki a Tárki idei Társadalmi Riport című kiadványából. Ami lássuk be, a magyar gazdaság és társadalom számára nem a legjobb hír.

Magyarország a 2010-es években kivándorlóországgá vált, ráadásul ahogyan egyre több magyar él külföldön, úgy válik egyre könnyebbé a határátkelés. A jelentés összeállítói szerint rövid távon még a bevándorlás ösztönzése sem ellensúlyozná a kivándorlás okozta bajokat.

Ehhez hozzájárul, hogy a régióban Magyarországon a legmagasabb a felsőfokú végzettségű elvándorlók aránya. A Tárki kutatása szerint öt év alatt 170 ezren vándoroltak külföldre, többnyire fiatalok, képzettek, vállalkozók.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Magyarország, Lengyelország, Észtország és Szlovákia közül 2012 és 2017 között az elvándorlás arányának éves átlagos növekedése Magyarországon volt a legerősebb (0,6 százalékpont) – összegezte a 444.hu.

Érdekes módon Magyarországon a régió többi országával összehasonlítva alacsony az alacsony végzettségű elvándorlók aránya. Ugyanakkor Magyarország az egyetlen, ahonnan a felsőfokú végzettségűek vándorolnak el a legnagyobb arányban (tavaly ez 8 százalékot jelentett).

2012 és 2017 között az elvándorlás felgyorsulásával a kivándorló diplomások aránya is nőtt, évi átlag 0,7 százalékponttal, aminél csak Romániában volt magasabb a növekedés.

2010 és 2017 között több mint 200 ezer fővel nőtt a külföldön élő 20-65 évesek száma, 2013 óta lassuló ütemben – olvasható a kutatásban, mellyel terveink szerint a napokban részletesebben is foglalkozunk.

„Itt marad az alulképzett maradék”

(Fotó: pixabay.com/StockSnap)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Az értelmesebb réteg elmegy egy élhetőbb országba, a Fidesznek meg megmarad az ostoba irányítható tömeg. Tényleg sikerült rendet tenni két hét alatt.

Leave A Reply