Özönlenek a menekültek Görögországba

1

Hatszorosára nőtt a görög szigetekre érkező illegális bevándorlók száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Athénnak ezért sürgős segítségre van szüksége a menekültválság kezelésében – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Naponta átlagosan mintegy hatszáz migráns érkezik a gazdasági válság sújtotta Görögországba a Földközi-tengeren keresztül. Többségük a szíriai, iraki és líbiai fegyveres konfliktusok elől menekül Európába a jobb élet reményében – olvasható az ügynökség friss jelentésében.

A világszervezet szerint az Európai Uniónak támogatást kellene nyújtania Athénnak, a dél-európai országnak ugyanis nem állnak rendelkezésére elegendő források a humanitárius válság kezeléséhez – írja az MTI.

Az ENSZ adatai szerint az idei év első öt hónapjában nagyjából 42 ezer illegális bevándorló érkezett tengeri úton Görögországba, ez hatszorosa a 2014 hasonló időszakában regisztrált számnak.

„A számok drámai mértékben növekedtek, különösképpen Görögországban (…) Arra számítunk, hogy a menekültek száma továbbra is legalább ennyi lesz, ha nem emelkedik még inkább” – mondta UNHCR szóvivője, Melissa Flemming.

A bevándorlók többsége nem marad az országban, hanem Macedónián és Albánián keresztül megy tovább Észak-Európa felé.

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply