Özönlenek a határátkelők Romániába

0

Bár folyamatosan növekednek a romániai bérek, még mindig magas a kivándorlás. A munkaerőhiány akkora méreteket ölt, hogy már 23 ezer Európai Unión kívüli munkavállaló dolgozik az országban.

A demográfiai mutatók és a migráció befolyásolja a romániai munkaerőpiac dinamikáját – állapítja meg az Európai Bizottság Romániáról készített jelentésében. A természetes szaporulat negatív, ugyanakkor az elvándorlás látványos – írja a Krónika.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Romániában akkora a munkaerőhiány, hogy a cégek Európai Unión kívüli országokból kénytelenek munkásokat alkalmazni. Az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség legfrissebb statisztikái szerint tavaly, a január–augusztusi időszakban 97 ezer betöltetlen állás volt. Ez 50 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában mért szintet.

Egyébként a kormány nemrég jelentette be, hogy álláshirdetési oldalt indít a hazatérést fontolgató, külföldön dolgozó románok számára. A miniszterelnöki kancellária vezetője azzal érvelt, hogy a portál segítséget jelentene a munkáltatóknak is.

Román kormányzati számítások szerint mintegy 400 ezer munkavállaló hiányzik a piacról – hangsúlyozta Ionel Danca, aki szerint az oldal ugyanakkor segítene azoknak a hazatérni vágyó románoknak is, akik hazai munkahely után kutatnak.

Ötven év, mínusz 5 millió ember

Share.

About Author

Leave A Reply