Otthoni munka amerikai és angliai módra

0

Kifordult az életünk a megszokott kereteiből az elmúlt hetekben, sokan kényszerültek megtapasztalni az otthoni munkavégzést, annak minden előnyével és csapdájával egyetemben. Vajon miként birkóznak meg mindezzel külföldön élő magyarok, mik a tapasztalatok?

Egyre súlyosabb a járványhelyzet Európa nagy részén, nem kivétel ez alól az Egyesült Királyság sem. Londonban elvileg már csak létfontosságú munkahelyekre, élelemért, gyógyszerért vagy hozzátartozókról gondoskodni lehet kimenni az utcára, valamint egyszer el lehet menni szabadtéri testedzésre (például futni vagy sétálni), miközben a bárok, éttermek és üzletek többsége zárva tart.

“A végén azon kapod magad, hogy elment a nap”

A brit fővárosban élő Bandosz már több hete otthonról dolgozik, így sikerült némi tapasztalatot összegyűjtenie ennek a munkavégzésnek az előnyeiről és a hátrányairól.

„Videón diskurálunk a kollégákkal vagy videóebédelünk, aztán mindenki folytatja a munkáját. Fura helyzet, én azt élvezem a csapatomban, hogy néha feldobunk egy témát, amiből aztán előjön egy kreatív ötlet. Az embereknek szükségük van a fizikai közelségre ahhoz, hogy ötleteljen, érdekes dolgok szülessenek belőle és motiváljuk egymást” – osztotta meg tapasztalatait Bandosz. Márpedig szerinte ez képernyő előtt nem, vagy csak korlátozottan működik.

„Azon kaptam magam, hogy néha szükségét érzem kimenni az utcára levegőt szívni, és elmenni futni. Kicsit szabályozottá vált a dolog. Amikor az ember otthon van, észreveszi, hogy el kellene mosogatni vagy főzni valamit, ami bele-belecsippent az ember munkaidejébe, míg a végén azon kapod magad, hogy elment a nap” – tette hozzá a Los Angeles-London-Budapest-tengely podcastjában.

“Az itthoni életed üzemeltetésével megszakítod a home office-od”

Los Angelesben sem sokkal jobb a helyzet. Az amerikai metropoliszban élő Tamás is természetesen otthonról dolgozik, aminek következményeként munkáinak egy részét most kénytelen volt feladni.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy munkái egy részében jórészt eddig is digitálisan tartotta a kapcsolatot a munkatársaival, így ezen a téren számára nincs jelentős változás.

„A többiek általában egy helyen dolgoznak, így azt vettem észre, hogy őket kicsit lelassította ez az új felállás. Próbálom őket motiválni, például azzal, hogy frissítek több elvégzendő feladatot, ettől általában mindenki kicsit jobban érzi magát, hiszen van feladat” – mesélte.

„Az egyik legidegesítőbb dolog az az, hogy az itthoni életed üzemeltetésével megszakítod a home office-od. Nincs az, hogy órákig tudsz ülni és egyetlen feladattal foglalkozni, mert jönnek a tennivalók” – fogalmazott Tamás.

Fontos az is, hogy az ember az otthoni munkavégzéshez is rendesen öltözzön fel, legyen egy kialakított rész a lakásban, ami a „munkahely”, hogy ne az egész otthona váljon azzá.

Miről beszélgettünk még?

Az otthoni testmozgás fontossága

Az otthoni munkavégzés rutinjai

Az étkezés és nassolás csapdái

Hogyan kezeljük a pánikot?

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

Leave A Reply