„Otthon mindennap a túlélésért harcoltam”

1

Ági 6 éve kezdett Dublinban új életet, most nem messze tőle egy kisvárosban, Brayben él. Magyarországon nagyvállalati bankárként dolgozott, mégis a túlélésért harcolt, ha nem is feltétlenül csak anyagi értelemben. Írországban egy teljesen más élet várta.

„Leginkább a környezet miatt érzem magam otthon. Nagyon jó érzés, hogy valahol megtalálod magad” – mondta Ági, aki szerint az írek konzervatívok, de kedves és vicces emberek, kifejezetten befogadók és örülnek a hozzájuk költöző külföldieknek. Ő nem emlékszik olyan esetre, amikor hátrány érte volna határátkelő volta miatt.

„Úgy gondolom, inkább pozitívan diszkriminálnak. Hat év után már eltűnt a magyar akcentusom. Az első kérdések egyike mindig az, hogy „honnan jöttél”, és én minden alkalommal nagyon büszkén mondom azt, hogy magyar vagyok” – tette hozzá.

„Kevés annál jobb érzés van annál, mint amikor valaki veszi a fáradtságot, és megtanul pár szót magyarul, és azt mondja például, hogy ’köszönöm’, amit elsőre talán meg sem értesz, de ez is azt mutatja, mennyire befogadók” – fogalmazott.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

„Amikor elhagytam Magyarországot, akkor az egy abszolút mélyponton volt egy gazdasági válság közepén. Bankárként dolgoztam, és meguntam azt, hogy folyamatosan olyan teljesítményorientált nyomást helyeztek ránk, a munka elveszítésének fenyegetésével próbáltak motiválni, ami a világ legnagyobb hülyesége” – vélte Ági.

„Minden egyes nap azért harcolsz, hogy túléld, hogy kifizesd a számlákat, és én nem éreztem azt, hogy lehetőség van arra, hogy jobb legyen” – emlékezett vissza a HírTV műsorában. Végül adódott egy munkalehetőség, ő pedig úgy döntött, hogy belevág.

Több lábon állva

Befogadásban és ügyintézésben kapott segítséget az államtól, amikor megérkezett, de anyagi támogatást, segélyt nem adnak, és ez szerinte így helyes.

Írországba érkezése után volt egy saját vállalkozása, dolgozott bébiszitterként és csinált adminisztrációt is, és ebből összejött egy meglehetősen szabad élet: „Nagyon tartalmas élettel kezdtem az itteni éveimet és ez segített kiugrani abból a közegből, ahonnan jöttem, egy erős banki szférából, az irodai munkából”.

„Olyan életet kaptam ezzel, olyan stabilitást, amit otthon, nagyvállalati bankárként nem tudtam elérni. Ez az, ami valójában itt tart. Olyan hosszú utat jártam be ezalatt az idő alatt, amire nem csak büszke vagyok, de örömmel tölt el minden megélt pillanata” – hangsúlyozta Ági.

Tavaly év elején úgy döntött, eljött az ideje annak, hogy kipróbálja a hazaköltözést. Május végén érkezett haza, a Balatonon egy hotel-étterem vezetőjeként dolgozott három hónapig.

„Nagyon furcsa volt és nem biztos, hogy szép dolog, amit mondok, de igaz: hat hét után mérhetetlen honvágyam volt Írország felé. Három hónapig kötött a szerződés, de a közepén már kapartam a falat, hogy vissza akarok jönni” – mesélte Ági.

„Arra jöttem rá ez alatt az idő alatt, hogy nem a hely, az ország, a javak tartanak itt, hanem az emberek. Ez az, amit nem lehet megfizetni. Az a pozitív vibrálás, ami itt van, ahogyan az emberek egymással bánnak, ahogyan érzed magad – hogy neked itt jó, mert elfogadnak, és nem azt nézik, mi van a névjegykártyádon, milyen diplomád van, hanem hogy jó ember vagy, vagy sem” – vonta le a következtetést.

A lakhatás mérhetően drágább, mint Magyarország, ugyanakkor az élelmiszerek, a ruházkodás már nem sokkal kerül többe, mint Magyarországon, viszont a fizetések is magasabbak. Az arányokat nézve viszont Írország felé billen a mérleg nyelve Ági szerint.

Rémes dolgok Írországban

(Forrás: YouTube)

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply