Otthon kinevettek: tanulni ennyi idősen?

0

Mária pokolban töltött két évéről és a kilábalásról már olvashattatok, most következzen az akkor beígért folyatás, nem kevés tanulsággal. Például arról, hogy miközben például Nagy-Britanniában kifejezetten támogatják az 50 fölöttiek tanulását, addig Magyarországon… na, rögtön kiderül!

„Először is köszönöm a biztató kommenteket, ami rám is fér, mert most készülök az anatómiavizsgámra.

De haladjunk sorrendben! Tehát a főnökeim elé álltam és elmondtam nekik, nővér szeretnék lenni, és a cégen belül milyen lehetőségek vannak arra, hogy megszerezzem a diplomát.

Mivel Angliában is nagy a nővérhiány, több formát is támogatnak a továbbtanuláshoz. Amit nekem ajánlottak, az az egyetemi tanulás és munka elegye.

Heti egy nap az egyetemen, négy nap munkában. A tandíjat a cég állja, és persze kapom a teljes fizetésemet. Így a szokásos 3 év helyett ugyan 4 év alatt kapom meg a diplomát, de a „főállású” tanulást nem engedhetem meg magamnak.

Itt ugyan nagyon nagyvonalú a támogatási rendszer a diákoknak, de a magas tandíjat, és a támogatást egyszer csak vissza kell fizetni.

Én is keresztül mentem a felvételi folyamaton. Angol nyelvből és matematikából kellett felvételizni. Aztán jött az egyéni elbeszélgetés, és már bent is voltam az egyetemen!

Miért Angliában?

Szívesen írok az iskoláról, a követelményekről, és hogy milyen érzés újra iskolapadban ülni, de kezdjük azzal, hogy miért Angliában és miért nem otthon szereztem meg a képesítést.

Már kb. 2 éve tudom, ahhoz, hogy előrelépjek, kell egészségügyi végzettség. Tehát logikusnak tűnt, hogy otthon szerezzem meg. (Egy kis áthidaló vizsgával elfogadják a magyar Egészségügyi Főiskola diplomáját.)

Akkor még nagyon féltem a nyelvi korlátoktól. Butaság volt, nincs komolyabb bajom a nyelvvel. Írtam a magyar főiskolákra, felnőttképzésekre, sőt telefonáltam is.

A lényeg, hogy vagy nem válaszoltak, vagy kinevettek, hogy mégis mit képzelek, ebben a korban tanulni, főiskolára járni???! Pedig fizetős diák lettem volna. De nem és nem kellettem.

Követelmények

Alapvetően egy külföldi diáknak csak annyival nehezebb az itteni egyetem, hogy legalább 3 éves életvitelszerű ittlétet követelnek meg, illetve IELTS nyelvvizsgát.

Ha ezek megvannak, akkor attól függően, hogy mostanában érettségiztél, vagy régebben két lehetőség van. Az érettségit elfogadják, bárhol érettségiztél az EU-n belül, az eredménytől függően kapod a pontokat.

Ha például emelt szintű érettségid van, az itt A-level-nek felel meg, az kapja a legtöbb pontot. A sima érettségit itt GCSE-nek mondják, és kevesebbet ér, nem is minden egyetemre lehet vele felvételizni.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK SZÁZAI ITT!

Vegyük azt, aki orvos akar lenni. Annak biológiából, kémiából, matekból A -level vizsgát kell tenni. Ha ez nincs meg nem sok esélye van bejutni orvosnak. Viszont bármikor tehet emelt szintű érettségit az élete folyamán, és akkor lehet orvos belőle.

A második lépcső maga a felvételi. Nekem angol nyelvből és matematikából kellett felvételiznem.

Az angol felvételi szövegértés volt, kb. egy 16 éves született angol képességeit igényelte. A matek kb. magyar 7-ik osztályos anyagnak felelt meg.

Én nagyon készültem, mert nem tudtam milyen mélységig mennek bele a matematikába, de könnyűnek találtam végül is. Ja, számológépet használhattunk.

55 évesen elég izgalmas volt újra felvételire készülni, majdnem úgy izgultam, mint az érettségim napján. Itt nincs kötelező ruha, csak ne legyél szakadt, vagy ápolatlan.

A csapatjáték jelentősége

A szóbeli beszélgetést minden egyetemen egy csoportos feladat-megoldás előzi meg. Itt azt nézik, mennyire tud együttműködni a felvételiző a többiekkel.

Angliában nagyon nagy a hangsúly azon, mennyire vagy csapatjátékos, mennyire vagy képes elfogadni a mások véleményét, beleilleszteni a közös megoldásba.

A tanítási órák 60-120 percesek, attól függ, mit bír a társaság. Az órák interaktívak, sokat játszunk (igen, vicces feladatok is vannak). Sok csoportos feladatot oldunk meg a tanítási órákon. Az életkor ebben a csoportban 25-55 között van, itt mindenki dolgozik és tanul egyszerre.

Valószínűleg én vagyok a legidősebb, de ennek semmi jelentősége, ugyanolyan diák vagyok, mint a 25 éves.

Kimagasló körülmények

Az egész tapasztalatot mindenkinek szívből ajánlanám kipróbálásra. Hihetetlenül profik, és a rendkívül magas tandíjaknak köszönhetően nagyon jól felszereltek, nem csak technikailag, hanem a háttértámogatás is kimagasló.

Minden óra anyaga azonnal megjelenik a számítógépünkön, tehát annyiszor hallgatjuk meg, ahányszor akarjuk, az ajánlott olvasmányok online is érhetőek, nem kell a könyvtárba elmenni, ha valaki nem akar.

Ha nem boldogulsz a számítógéppel, minden emeleten egy ember ül, és arra vár, hogy milyen problémával fordulsz hozzá.

Nem anyanyelved az angol? Nem baj, van ingyenes angol tanfolyam az egyetemen belül, én is kihasználom, mivel a megkövetelt írásbeli nyelvezet nagyon eltér a köznapi használattól, így bizony nem árt egy kis tanulás.

Alice Csodaországban

Szóval úgy érzem magam egy kicsit, mint Alice Csodaországban. Kávé, tea és jó szó minden tanulónak jár a tanítási nap kezdetekor.

A tanárok mindenre felkészítenek, megtanítanak hogyan írd meg azt a típusú dolgozatot, amit ők elvárnak, és ami bizony nagyon eltér attól, amit én tapasztaltam kb. 30 egynéhány évvel ezelőtt.

Na de mit szól a munkahely?

Az igazán nagy változás a munkahelyemen történt. Eddig is megbecsültek, de amióta egyetemre is járok, még inkább érzem a támogatásukat.

Igyekeznek úgy kiosztani a munkanapjaimat, hogy minél több időm legyen az egyetem előtt tanulni, komolyabb feladatokat is kapok, mint eddig, megkérdezik, hogyan boldogulok az iskolában, kell-e segíteni valamiben.

A munkahelyemen van egy kijelölt mentorom, akihez minden gondommal fordulhatok. Tényleg azon vannak, hogy ha már elkezdtem, akkor be is fejezzem.

Nem kellett aláírnom semmit, hogy egyetem után itt kell dolgoznom. Úgy gondolják, akár maradok, akár keresek a cégen belül más helyet, mindenképpen nővérként fogok dolgozni, és ennyi elég is nekik.

Eddig tart a történetem, és ígérem, amint meglesz a diplomám megírom!”

Két év a pokolban

(Fotó: pixabay.com/StartupStockPhotos)

Share.

About Author

Leave A Reply