Öt dolog, amit a Tesla Roadsterről tudni érdemes

2

Ahogy a világ egyre inkább környezettudatosan igyekszik mindent csinálni, az autóipar sem marad le a fejlesztésekkel. Az elektromos autóké a jövő, de sokan aggódnak azért, hogy így majd feláldozzuk a stílust a hatékonyságért. De mi a helyzet a stílussal? Ezt nézzük meg a Tesla új csúcsmodelljén keresztül.

A Tesla Roadster a világ egyik leggyorsabb autója, 400 km/h csúcssebességgel, 2 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra. Ha ez még nem győzött meg, akkor lássunk még 5 kevéssé ismert tényt az autóról.

Aerodinamikus tervezés

A gyorsulási és a sebességi eredményeket a motor teljesítményén kívül az aerodinamikus tervezésnek is köszönheti az autó. Minél több levegőt kell megmozdítania indulástól a sebesség elnyeréséig, annál több energiát kell használnia.

Azért, hogy energiahatékony, és sima gördülése legyen, a Roadster tervezése igazi aerodinamikai tökély és az áramvonalas formát szénszálas diffúzor és aktív hátsó szárny egészíti ki.

Üvegtető

A naptető ötletét a Tesla egy egészen új szintre emelte. Könnyű, teljes üvegtetővel tervezték az autót, amit egyszerű levenni és a kocsi csomagtartójában is elfér. Fantasztikus a kilátás az üvegen keresztül, van olyan, aki ahhoz hasonlította az élményt, mintha űrhajóban ülne.

Lenyűgöző hatótávolság

Majdnem 1000 km-t lehet vele biztonságosan megtenni két töltés között, köszönhetően a 200 kilowattórás akkumulátornak. Csak az összehasonlítás kedvéért, a legtöbb benzines és dízeles autó mindössze 650 km körül tud elmenni két tankolás között. A töltésiidő miatt sem kell aggódnia a tulajdonosának, teljesen feltölt 3,5 óra alatt.

Tágas belső tér

A legtöbb sportautó a stílusért feláldozza a komfortot és a tágasságot. A Tesla nem. A karcsú és elegáns külső forma tágas és hatékony belső térnek ad otthont. A Roadster 2+2 fős, vagyis az első két ülés mögött még két utasnak van benne hely. Ahogy a kupékban általában, a hátsó utasok lábának kevesebb helye van, de az utazási élmény miatt még ez is megéri.

Energiatároló-rendszer

Az autó energiatároló rendszere 6500 újratölthető lítium-ion akkumulátort tartalmaz. 11 szektorban, szektoronként 621 elem, 450 kg összsúlyban. Biztonsági rendszerrel is el van látva, ha az egyik cella elromlik, a szomszédos cellákat a biztonsági rendszer védi, mert a cellákat izoláltra tervezték.

A szenzorok, amelyek a kocsi teljes rendszerét folyamatosan figyelik, vészhelyzet, vagy ütközés esetén a teljes rendszert automatikusan lekapcsolják.

A Tesla Roadster elektromos luxusautó áttörés az autófejlesztésben, bár még nem lehet kapni, de 2020-ra elő lehet már jegyezni, az alapmodell 200 000 dollárt kóstál.

Share.

About Author

2 hozzászólás

 1. Herr Géza on

  Jesszus, ezt is az Info Rádió tudósítója írta? Mondatonként minimum egy hülyeség van benne…
  A “világ leggyorsabb autója”? Ha létezne, akkor sem lenne az. A lényeg: ez egy terv, ötlet, vízió, stb. Vagy lesz belőle valami, vagy nem.
  1000 km hatótáv? Még a Tesla szerint sem igaz valós körülmények között. 6-700 km lesz az a valóságban, aztán 3,5 óra töltés. Ja. Fasza. Én meg szinte bármelyik dízellel elmegyek egy tankolással minimum 700 km-t, de a nejem 10 éves kisautójával lazán 1000 km-t. Ja, és a 200 ezer dollárnak a tizedébe sem került újonnan sem. És hátulra is befér két felnőtt. Igaz, nem gyorsul 2 mp alatt 100-ra. 😀

 2. Herr Géza on

  Ja, meg a kedvencem, a matek: “…6500 újratölthető lítium-ion akkumulátort tartalmaz. 11 szektorban, szektoronként 621 elem….” Aha: 11×621=6.831 😀 A többi stimmel, ahogy mondani szokás…. :))))
  Aztán nyelv: újratölthető akkumulátor? Minden akkumulátor újratölthető, kezitcsókolom….
  Muszáj ilyen “szakcikket” Bors szintű bulvárból átvenni?

Leave A Reply