Öt dolog, amit imádok és öt dolog, amit nem Kanadában

0

Kanadára is igaz, hogy az éremnek két oldala van. A Juharszirup blog szerzője ezért a fair-play jegyében összeszedte azt is, amit szeret és azt is, amit nem kedvel különösebben Kanadában. A pozitívumok kerültek előre.

#1 Jogbiztonság

Kanadában alapvetően betartják a szabályokat és ez oda vezet, hogy kevés zavaró dolog történik veled a mindennapi élet során.

Itt is tartanak állatokat, de azok a házban laknak, így reggel nem ébredsz arra, hogy a szomszéd kutya megint nem kapott reggelit és ezért veszettül ugat, vagy arra, hogy valaki megint flexel, vagy hogy például a szomszéd szeméttel/szénnel fűt és be kell menekülnöd a kertből. Ezek egyébként mind megtörténtek velünk Magyarországon.

Attól sem kell tartanod, hogy a szomszédod úgy építkezik vagy felújít, hogy abból neked anyagi vagy más károd van. Hogy ez azért van, mert az emberek empatikusabbak, vagy azért, mert félnek a perektől, az más kérdés. (Szerintem ez is, az is benne van). Egy a lényeg, a nyugalomhoz és más dolgokhoz való jogod kiszámítható(bb) és eléggé biztos.

#2 Canadians are nice

A kanadaiak kedvesek, bármikor bárhol szóba elegyednek veled, ami kedves gesztus, jobban érzed magad tőle. Ha lerobbansz a pusztában az út mentén, akkor tutira megáll valaki, aki elvisz a következő városba, szervízbe, stb.

A szomszédom a legnagyobb havazásban többször végigtolta a hómaróját a járdámon. Apró kedvesség, de jól esik. Erre még szlogen is van errefelé: „be a snow angel”.

#3 Bizalom

A hivatali ügyintézés többnyire nem fájdalmas. Nem azt nézik, hogy mit nem írtál rá a nyomtatványra, sokszor nyomtatvány sincsen. Kedvesen elnézik a hülyeségeidet és udvariasak veled a világ végéig.

Ezenkívül a „rendszer” a bizalomra épül, például a biztosítód az orvosi költségeid elszámolásánál több száz dollárt kifizet úgy, hogy egy online form-ban megadod, hogy ki-mikor-és mennyiért kezelt és kész.

Vagy amikor a rendszámtábla matricádat újítod meg, akkor megkérdezik, hogy van biztosításod? És elhiszik bizonyíték nélkül. (De ha csalsz és kiderül, akkor mész a bíróság elé, utána esetleg a börtönbe. Nem éri meg.)

#4 Munkahely

Az észak-amerikai „munkahely” nagyon más, mint amit Magyarországon megszoktam. Itt nem előny, ha valaki olyan munkakörben dolgozott korábban, ahol összetett feladata volt. Az ilyen emberre könnyen rásütik a „Jack of all trades” kifejezést, ami kb. a magyar Mekk mesternek felel meg. Ha mindenhez ért, akkor valójában nem mélyült el az adott munkakörben.

Ahol eddig én Kanadában dolgoztam, ott a munkakörök fókuszáltak voltak és tűpontosan tudtad, hogy mi a dolgod, mit várnak el és elvárják, hogy amit csinálsz, abban profi legyél.

Ha a céges munkám kapcsán egy másik területen dolgozó emberrel kell együtt dolgoznom, akkor számíthatok rá, hogy az adott területhez maximálisan hozzáértő szakemberrel hoz össze a sors (persze az az adott ember lehet lelkes/kiegétt/stb ettől függetlenül, de a területhez értenie kell).

Ennek a specializációnak viszont az veszélye, hogy egy idő után annyira specializált vagy, hogy nehéz kitörnöd az adott feladatkörből.

#5 Ahh, azok a tágas kanadai otthonok

Az átlag észak-amerikai családi ház kb. kétszer akkora, mint amit Magyarországon találunk. Nagyon könnyű hozzászokni ahhoz, hogy a házak tágasak, van vendégszoba, esetleg több is, minden emeleten van fürdőszoba, mosdó.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy azokon a helyeken, ahol nagyon nő a lakosság száma (például Torontó), az otthonok egyre kisebbek, mert megosztják a régi nagy házakat 2-3 lakásra, de ez itt Waterloo-ban, ahol mi lakunk, (még) nem jellemző.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!

Negatívumok

#1 Millió szabály

Az élet erősen szabályozott errefele, nekem gyakran úgy tűnik, hogy Kanada egy táblaország. Minden utca egy tábla erdő, mert a magánparkolókban ott van a tábla, hogy tilos ide állnod, különben enyje-bejnye és a közterületen a parkolási táblákat 1 percig nézed, hogy akkor most lehet?

Mert hétfő és péntek 8-6 óra között csak 1 órára állhatsz le az adott helyen, de éjszaka például tilos ott állnod. És tényleg megszívod, ha visszaélsz a rendszerrel. 1 óra és 5 perc álldogálás után ott a ticket az autódon.

Múltkor leálltam egy utcában és úgy igazítottam a kocsit, hogy még egy autó elférjen a következő autóbeállóig. Megyek vissza és ott a figyelmeztetés az ablaktörlőm alatt, hogy 1.5 méteren belül álltam meg a kocsibeállóhoz, úgyhogy enyje-bejnye.

Nem kaptam büntetést, és ha jól viselkedem június közepéig, akkor a büntetett előéletem törlésre kerül. Legközelebb úgy álltam, hogy 151 cm legyen a távolság, de persze másik kocsi így már nem fért oda. Bocsi…

#2 Hi how are you?

Megőrjít az angolszász látszólagos „barátságosság”, beleértve a Hi, How are you? I am fine, how are you? Ki a franc akarja ezt naponta 10x elmondani? Főleg úgy, hogy kutyát sem érdekel valójában, hogy érzed magad.

#3 My way or the highway

Valami extra esetet kell kezelni? Felejtsd el! Kanadában az átlag ügyre készülnek és a kivételt egyszerűen nem tudják kezelni és a hajad kihullik, míg keresztül vered az ügyed a „RENDSZEREN”. Ha egyáltalán sikerül, de többnyire nem fog.

A mobilszolgáltatóm egyszerűen nem tudta hónapokon keresztül megoldani, hogy a megígért bónuszjóváírást meg is kapjam. 5 hónap volt és kb ugyanennyi hívás, hogy végre megtegyék, amit megígértek.

#4 Jövés-menés

Egy átlag kanadai munkavállaló nagyon fontosnak tartja, hogy a karrierjét kézben tartsa. Nem várnak a munkáltatóra, hogy majd a HR terelgesse őket. Nem is nagyon lelkiznek, hanem bátran váltanak munkakört és céget.

Ha több pénzt akarsz, akkor ahogy szakemberré váltál a területen, menj el a konkurenciához és így néhány évente akár 10%-al is többet kereshetsz. Ez viszont ahhoz vezet, hogy az arcok hihetetlen sebességgel változnak körülötted.

Alig több mint 1 éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, de láttam már 5 kisebb-nagyobb szervezeti átalakítást, a harmadik íróasztalomnál ülök 20 méteres rádiuszban, és ebben a sugarú körben minden egyes ember kicserélődött. Nem mindenki távozott a cégtől vagy az adott területről, de azért elég sokan.

#5 Autó nélkül sehova sem jutsz el

A tágas utcáknak van egy nagy hátránya, hogy a kertváros jelentősen növeli a város területét. Ha a kertvárosban laksz, akkor nincs olyan, hogy kifogyott a tej, leugrok a boltba. Inkább beülök az autóba, vezetek pár km-t és megveszem azt, amire szükségem van.

Röviden, a kertvárosban az emberek csak a saját szórakoztatásukra sétálgatnak, ha mennek valahova, akkor autóra van szükségük, mert a következő sarok simán lehet 300 méterre, a következő bolt meg 3-4 km-re.”

A teljes, ennél is bővebb listát itt olvashatod el, nagyon ajánlom!

Fair play kanadai módra

Share.

About Author

Leave A Reply