Öt dolog, amire figyeljünk külföldi lakásbérlésnél

0

Külföldre érkezve a legfontosabb dolgok egyike, hogy lehetőleg mihamarabb találjunk magunknak megfelelő lakást (vagy szobát, ha más nem megy). Mivel ilyenkor meglehetősen ki vagyunk szolgáltatva, könnyen keveredhetünk kellemetlen helyzetbe és ezt azok is tudják, akik előszeretettel használják ki ezeket a helyzeteket.

A brit Mina Hollandiában tanult a groningeni egyetemen, majd utána is az országban maradt tolmácsként, fordítóként dolgozva. Saját bőrén tapasztalta meg, milyen csúnyán átverhetik az embert, ha nem figyel, úgyhogy úgy döntött, megírja, szerinte mire kell figyelni, amikor lakást bérel az ember. Tanácsai szerintem nem csak Hollandiára érvényesek.

„Sokan gondolják úgy, hogy őket aztán soha nem fogják átverni, mások viszont már megtapasztalták ezt a fájdalmas élményt. Mindenesetre egy dolgot nem árt szem előtt tartani: bizonyos dolgok túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek, és nem mindenki akar őszintén segíteni neked.

Lássuk hát, hogyan kerülhetjük el, hogy átverjenek!

#1 Ha túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az

Úgy érzed, megtaláltad a tökéletes lakást Amszterdamban (Münchenben, Londonban, Genfben, akárhol…)? Egy lakás a központban, amit egyetlen emberrel kell megosztanod, hatalmas nappali, saját fürdőszoba, mindez havi 400 euróért…

Nyilván vannak, akiknek még ez is soknak tűnik, így talán reálisnak érzik az összeget cserébe a szolgáltatásért, de az a rossz hírem van, hogy a nyugati nagyvárosok többségében a belvárosban ennél sokkal, sokkal magasabbak az árak.

Az ingatlanárak (és így a bérleti díjak) rekordmagasan vannak Amszterdamban (is), szóval ez tipikusan a „túl jó, hogy igaz legyen” esete és szinte egészen biztosan átverés.

Ami nem azt jelenti, hogy nem találsz majd a te pénztárcádhoz szabott lakást, de ilyen áron szinte biztosan valamilyen kompromisszumot kell majd kötnöd az „álomlistád” több pontját kihúzva.

Magyarán ha a hirdetésben megjelölt ár túl alacsony a helyhez és az ingatlan méretéhez viszonyítva vagy a fotók olyanok, mintha egy szállodai szobában készültek volna, akkor ne bízz meg a hirdetésben! Ha bizonytalan vagy az ár tekintetében, mindenképpen nézz szét a környéken, milyen áron kínálják a hasonló ingatlanokat!

#2 Ne írj alá semmit, mielőtt nem láttad volna a helyet

Nagyon fontos, hogy ne hagyd magad belekényszeríteni abba, hogy aláírd a szerződést azelőtt, hogy személyesen láttad volna az adott helyet.

A csalók mindenképpen megpróbálnak majd arra rászorítani, hogy MOST írd alá a papírokat, különben a lakást kiadják a rengeteg többi érdeklődő valamelyikének.

Kérj egy kis időt átgondolni a dolgokat, nagyon figyelmesen olvasd (vagy ha úgy érzed, nem beszéled elég jól a nyelvet: olvastasd) át a szerződést.

Az aláírt szerződés jogilag kötelez, szóval nem árt, ha megelőzöd a kellemetlen meglepetéseket és előzőleg megnézed a lakást, személyesen találkozol a tulajdonossal és nagyon figyelmesen átolvasod a szerződést, mielőtt bármit tennél.

#3 Ne fizess letétet azért, hogy „biztosan” te legyél a befutó

Itt is érvényesek a fentebb leírtak: ne hagyd, hogy bármekkora összeget kifizettessenek veled azelőtt, hogy láttad volna az ingatlant, találkoztál volna azzal, aki kiadja, megkaptad volna a kulcsokat, stb.

Különösen akkor érdemes gyanakodni, ha a másik fél nem banki átutalást szeretne, hanem a Western Unionra, a MoneyGram és hasonló helyekre kéri a pénzt. Nem mintha önmagukban ezekkel bármi gond lenne, egyszerűen csak ilyen esetben jó eséllyel soha többet nem hallasz a „tulajdonosról”…

Akadnak olyan csalók, akik nem elégednek meg a depozittal, hanem addig próbálnak belőled pénzt kiszedni, amíg csak lehet. Például azzal állnak elő, hogy nem érkezett meg az adott összeg, küldd el még egyszer, és ha közben mégis megérkezik, akkor a második átutalást majd beszámítják a lakbérbe.

Ugyanez igaz a készpénzes fizetésre is: soha ne fizess készpénzben, mert annak útját utólag rendkívül nehéz rekonstruálni és bármit bizonyítani.

#4 Ne bízz az útlevél-másolatban és soha ne küldd el a tiéd

Előfordulhat olyan eset, hogy a lakást kiadó nagyon „nem tud” veled valamilyen (általában hajánál előrángatott) oknál fogva találkozni. A leggyakoribb kifogás a családi vészhelyzet és az „éppen nyaralok”.

Ilyen esetekben sokan megelégednek azzal, ha a tulajdonos elküldi mondjuk az útlevele másolatát és ettől megnyugszanak. Pedig nem árt tudni, hogy ez még nem perdöntő bizonyíték, simán lehet lopott vagy hamis és egy újabb trükk arra, hogy kiszedjék belőled a pénzed.

Ha már útlevél: soha ne küldd el a sajátod másolatát sem! A csalók arra is rámennek, hogy lehetőleg minél több személyes információt szedjenek ki belőled, megkérnek, hogy mutass be kereseti igazolást, munkavállalói szerződést, útlevélmásolatot – aztán ezeket felhasználva újabb csalásokat követnek el.

#5 Ha nem tudja bizonyítani, hogy ő a tulajdonos, akkor jó eséllyel nem is az

Lehet, hogy minden rendben lévőnek látszik, de még mindig nem vagy teljesen meggyőződve róla, ezért úgy döntesz, elkéred a tulajdonostól a tulajdonjogát bizonyító dokumentumot. Mire ő azt válaszolja, hogy az sajnos elveszett. Na, ilyenkor meg kell szólalni a vészcsengőnek!

Jó ötlet megkérdezni, ki a tulajdonos, beszélhetsz-e vele és megnézheted-e a tulajdonjogot bizonyító iratokat, még ha csak azért is teszed mindezt, hogy megnézd a reakciókat.

Összességében azt tanácsolnám, hogy ha akár csak a legkisebb kétely felmerül benned, ne utalj át egyetlen fillért sem! És ne feledd: ha túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az!”

Külföldi lakásbérlés tíz lépésben

Share.

About Author

Leave A Reply