Öt dolog, ami jó Finnországban

0

Néha a létező legmeglepőbb témában alakulnak ki komoly viták és születnek oda-vissza posztok. Mostanában ez Finnország, amiről először Anita listázott 10 nemszeretem dolgot, majd erre mintegy válaszként érkezett Richárd írása. Most pedig következzen a másfél évtizede az országban élő Viktor véleménye és 5 pontja.

„2003-ban kerültem Tamperébe cserediákként. Aztán itt ragadtam. A feleségem magyar, nagy nehezen sikerült csak rávenni, hogy kiköltözzön, de Orbán Viktor sokat segített, hogy úgy érezze, nulla nyelvtudással eljön utánam a világ végére.

Bevallom őszintén, a beilleszkedéssel nem bajlódunk sokat, 2003 óta rájöttem, hogy nem érdemes megfeszülni az integrálódásban. Finnországnak nem lojális hívőkre, hanem kreatív és tenni akaró emberekre van szüksége.

A város, ahol élünk, nyíltan multikulturális társadalmat épít, minden szolgáltatás több nyelven elérhető. Ennek ellenére a xenofóbia lépten nyomon tapasztalható, általában mikroagresszió formájában. Egy nézés, ritkán megjegyzés.

Szinte kizárólag a 40 pluszos finn (tehát nem svéd) anyanyelvű korosztály kevésbé iskolázott tagjaira jellemző. A gyerekek számára az normális, ha sokféle nyelvű és bőrszínű gyerekkel és felnőttel vannak körülvéve.

Finnország alapvetően klausztrofób hely, még a főváros környékén is inkább falusias a mentalitás, mint nagyvárosi, ezért a finnektől megtanultam az alkohol nélküli túlélés elsőszámú alapszabályát is: utazni, utazni és utazni, hogy aztán visszatérhessünk a csendes és nyugodt otthonunkba.

Laktam itt több városban is, meg közben másik országban-kontinensen, de visszajöttem, családdal, mert itt békén hagynak minket.

Tíz utálatos dolog Finnországban

Ezzel is kezdem a listámat, amin csak 5 dolog van, több most nem jut eszembe:

#1 Finnországban békén hagyják az embert

A szomszédok, a hivatalok, a hatóságok. Senki sem basztat, zaklat, küldözget hülye felszólításokat ok nélkül. A kormány sem plakátolja tele faszságokkal az utcákat, inkább felseprik meg levágják a ház előtti füvet szép rövidre.

#2 Minden OK

Nagyjából minden OK, semmi nem lélegzetelállítóan lenyűgöző, de a metró biztonságos, a busz megy, a villamos jön, a vonat tiszta, a volán busz neten foglalva olcsó. Nincs orosz metró, nincs kilyukadt buszpadló, nincs elgurult kormányhaver busz-kerék.

#3 Kiszámítható az élet

Tervezhető és előre látható a jövő. Nem azért, mert annak mondják a finn állami tévében, hanem mert tényleg annak érzik az állampolgárok: a finn is meg a migráns is, mint én.

Ez a gyerekneveléshez ideális. A kicsi otthon van, aztán klubban, aztán oviban, aztán suliban. Minden megy szépen a maga medrében, lehet nem ez a világ legizgalmasabb és lélegzetelállítóbb dolga, de nem is kell annak lennie.

#4 A természet mindig közel van

Bár Finnország tele van ronda bányákkal és van atomerőmű is, ezeket nem látja az itt lakó általában. Helyette vannak sziklák, fák, bokrok, bogyók és sok víz és ami a legjobb szerintem: tenger!

Egy homokos fövenyes tengerparttól lakunk 15 percre gyalog (a metró vonalán egyébként). Holnap is megyünk strandolni, homokvárat építeni. Otthon a legközelebbi bányató 38 kilométerre volt, tömegközlekedési eszközzel nem lehetett megközelíteni.

#5 Olcsó és jó a kulturálódás

Az olvasás a finnek vallása. A könyvtárak könyvtárak is és kulturális központok, nyelviskolák, randihelyek, tiniknek bulizónák, drogosoknak tűcsere-állomások, depressziósoknak beszélgetőhelyek.

Ide jár mindenki és ingyen van. Elég jól felszereltek, lehet kölcsönözni könyveket, DVD-ket, fúrógépeket, tableteket, teherbicikliket.

Van bennük neten ingyen foglalható dolgozó szoba, csoportterem, komplett zenestúdió, egy regiment 3D nyomtató, meg még egy csomó minden.”

Tíz utálatos dolog Finnországban – javított kiadás

(Fotó: smarttampere.fi)

Share.

About Author

Leave A Reply