Osztrák szigor, de enyhítenek-e?

0

Nem várt ugyan nagyon mást senki, ezzel együtt sokaknak okozott kellemetlenséget az osztrák bekeményítés, ami elsősorban persze az ingázók életét keserítette meg. A magyar kormány most enyhítést kért, kérdés, milyen eredménnyel, miközben az ingázók szerint nem feltétlenül az osztrákok jelentik a legnagyobb problémát.

A magyar kormány az osztrák határszigorítást követően a határátkelés gyorsabbá és rugalmasabbá tételét kéri Ausztriától. Erről Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt azután, hogy az osztrák határ melletti területek képviselőivel találkozott.

A magyar diplomácia vezetője szerint az osztrák szigorítás miatt az oda dolgozni járó magyar ingázóknak is komoly nehézségekkel vagy kellemetlenségekkel kell szembesülniük.

A szigorítás első napjai komoly fennakadásokat okoztak Szijjártó Péter szerint, aki hozzátette, hogy ugyan az osztrákok igyekeztek enyhíteni a nehézségeken, de a korábbihoz képest még így is több kellemetlenséggel jár az új rendszer, mint korábban.

Magyar kérések

A magyar kérés az, hogy az egy- vagy többórás várakozást több sáv megnyitásával enyhítsék az osztrákok, elsősorban reggel és este, emellett növeljék a személyzet létszámát osztrák oldalon.

Emellett a magyar kormány kéri azt is, hogy a magyar munkavállalók hadd tesztelhessenek a határ közelében, így elkerülve azt, hogy az ingázóknak az őket alkalmazó cég távoli központjához közel lévő tesztelőhelyekre kelljen menni.

„Egy-két határátkelőhelyen a nyitvatartási időket majd mozgatni kell egy kicsit a magyar ingázók munkába járási és hazatérési időpontjaihoz igazítva” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Elégedetlen (és kritikus) ingázók

Eddig a hivatalos szöveg, azért azok, akik ezt az egészet elszenvedik, kissé másként látják a helyzetet. Például a külügyminiszter hivatalos Facebook-oldalán a kommentelők egy része meglehetősen kritikus hangot ütött meg.

Győző például azt írta, hogy szerinte a kishatárokat ki kell nyitni 0-24-ben, ahogy az korábban is volt. „A magyar állam zárta le őket, nem az osztrák. Rengeteg ember jár műszakban dolgozni! A vírushelyzet előtt is volt kapacitás az ellenőrzésre, ezután is lenne. Meg lehet nézni a szerdai napon jelentkező helyzetet, mikor az osztrák kérni kezdte a tesztet, regisztrációt az ingázóktól.

Csak kb. 6 km egybefüggő dugó alakult ki Sopronkőhidánál, mivel a határt csak 5 órakor nyitják meg. A legtöbb ember 6-ra, 8-ra jár dolgozni és hajnal 3-kor kel, mivel a kis határátlépőknek nyitvatartási ideje van. Ami a vírus terjedését abszolút nem fogja vissza, csak az ingázók hétköznapjait keseríti meg” – írta és a helyzet illusztrálására egy videót is linkelt.

Ferenc is azt hozta fel, hogy a magyar kishatárokat a magyar állam zárta le: „A nyitvatartási időket a magyar állam korlátozza lassan 1 éve és most mi megyünk kérni, hogy gyorsabban engedjenek át???? Egyszerűen ki kell nyitni az összes kishatárt nulla huszonnégybe.”

Hasonló véleményen volt Karola, azt hozva fel, hogy hazafelé a magyar oldal ellenőrzése miatt álltak órákat. „Akkor nem volt egy politikus sem ilyen aktív, hogy segítse az ingázókat. Bizonyára az osztrák nagyon meg fog minket sajnálni, ha még a saját országunknak sem számítunk” – fogalmazott.

„Mindig az ingázó fog szívni”

Andrea kritikája sem volt kevéssé elgondolkodtató, elsősorban azt róva fel, hogy a képviselők sem értik, mi a gond.

„Nos, amíg az osztrák dolgozó nincs tesztre kötelezve, az ingázó igen, a teszt nem része a munkaidejének, és sokszor nem is esik útba az otthon és a munkahely között, addig nem beszélhetünk egyenlő bánásmódról…

Ráadásul a számok sem azt mutatják, hogy az ingázók hordanák oda a vírust, a tesztek kevesebb, mint egy százaléka lesz pozitív és a tesztes igazolás csak egy papír, kell még a netes regisztráció, és a munkáltatói igazolás is.

Míg egy embernél 3 papírt plusz az útiokmányt kell nézni, és minden papír más dátumra szól, és minden határőr más szisztéma szerint ellenőriz, addig lehet nyitva akárhány sáv, és akárhány határ: mindig az ingázó fog szívni. Kár, hogy ezt az általunk megválasztott képviselők ennyire nem látják át, vagy ennyire nem érdekli őket” – írta.

Akadtak, akik más oldalakon konkrét időtartamot is írtak. Volt, aki az egyik hétköznap reggel negyed héttől egy óra alatt tett meg 1 km-t a bucsui határátkelőnél, míg másnak egy átlagosan félórás út tartott 15-2 óráig. („Nagyon gáz, finoman fogalmazva is” – jegyezte meg.)

Ki számít ingázónak?

Fontos kérdés, hogy egyáltalán ki számít ingázónak. A hivatalos osztrák információs oldal szerint az, aki munka miatt utazik be, vagy az iskolai tanulmányai miatt megy, illetve a családját vagy élettársát látogatja meg.

Azoknak, akik munkaügyben érkeznek, de nem ingázók (mert mondjuk orvoshoz/kórházba kísérnek valakit, vagy valamilyen hatósági ügyet kell intézniük), három napnál nem régebbi teszttel illetve regisztrációval kell rendelkezniük.

Amennyiben valaki nem viszi magával a határátlépéshez az antigén- vagy PCR-vizsgálati teszteredményt, az is beléphet az országba, viszont neki 24 órán belül ezt pótolnia kell.

Az Ausztriában készülő tesztekre („Ärztliche Zeugnisse”) nem kerül pecsét, sem BAR vagy QR kód. Azonban ha valaki azt külföldön – akár Magyarországon, vagy bármely más országban – végezteti el, azok csak ezekkel együtt érvényesek. (Erről itt írtunk részletesebben.)

Motoros kaland Ausztriában

Share.

About Author

Leave A Reply