Osztrák egészségügy szüléstől a műtétig

0

Az osztrák egészségügy egyike azon témáknak, melyek kifejezetten megmozgatják az olvasókat, a vélemények és a tapasztalatok szerencsére kifejezetten sokszínűek. Lívia minapi posztja is hozzászólásra ragadtatott sokakat Facebookon és emailben is, ezekből válogattunk, már csak azért is, mert kiderül, az osztrák egészségügy sem fekete vagy fehér.

Katinak a sürgősségi ellátással és a szülészettel kapcsolatban is szuper tapasztalatai vannak.

„Rendkívül segítőkészek, minden modern, és ragyog az összes épület, még akkor is, ha nem egy mai darab. Én a Klagenfurt ELKI-ben szültem. Gyönyörű szülőszobák, lehetőségek tárházából lehet választani, hogyan szeretnél szülni.

Az ágy, mint egy Transformers-űrhajó, nem is tudom, hány pozícióba állítható.
Mivel még korai volt ott maradni, felkísértek osztályra, ahol azonnal előkerült egy ápolónő, aki megmutatta az ágyamat egy gyönyörű kétágyas kórteremben. Minden volt. Meg benti ruha a babáknak is.

Tudta, hogy ambuláns szülést szeretnék, tehát szülök és másnap haza, de a protokoll szerint 5 napra kellett felvegye az ételrendelésem.

Majd megmutatta a folyosón lévő ingyenes büfét, ahonnan nap közben szolgálhatom ki magam. Tea egész nap, kávé, azt hiszem, 13 óràig. A hűtőben joghurtok, máj és sajtkrém, kefir. Méz, és lekvár.

Éjjelre indult be komolyan a vajúdás, hajnal 3-kor is jött, masszírozott, vajúdó pozíciókat mutatott, táncolgatott velem.

11 órára volt meg a kisfiam. Persze a szülőszobán már együtt voltunk apával. 2 óra aranyóránk volt. És osztályra kerülve sem vitték el a kisfiamat.

Mind a 3 műszakban dolgozó szülésznőket sikerült megismernem. Akivel végül szültem, azzal is nagyon meg voltam elégedve. Szuper kedves és kompetens volt, merő nyugalom.

Osztályra érve azonnal tolták elém a meleg háromfogásos ebédet. Beni felöltöztetve belekerült az ágyam mellett lévő „zsúrkocsiba”, az ápolónő egy kancsó teát hozott nekem.

Végig profi volt minden. Szülés után 27 órával később már otthon voltunk. (mert én így akartam, ez egy választható dolog).”

„Nem kell sztárolni”

Nikoletta szerint nem lehet egyértelműen kimondani, hogy az osztrák egészségügy csak szép és jó lenne: „Nem kell azért sztárolni, itt is vannak bőven olyan orvosok, akik kb. tesznek rá, mit mondasz, s milyen papírokat viszel.

Aztán meg másik professzor vállal önként, csak megmentsen. Itt se istenek az orvosok, csak azt hiszik.

A kórházak felszereltsége, az ellátás pedig szintén külön téma, ami viszont tényleg szuper.”

Margit Bécsben élő családtagja még a Covid előtt influenza szövődményeként kapott szívizomgyulladást: „Csak a legjobbakat tapasztalta mind a háziorvosi kezelés, mind a telefonon elérhető, majd kiszálló ügyelet, mind a több mint egy hetes kórházi kezelés során. És a Covid közepette háromnegyed évig rendszeres utóvizsgálatokat kapott, időpontra, fertőzésveszély nélkül, vírusteszteléssel.”

Inkább a magyar fogorvos

Levente azt emlegette fel, hogy egy barátja csak privátban kapott időpontot térdműtétre decemberben, ami neki össze-vissza 3 ezer eurójába fog kerülni, persze amellett vonják a havi 6-8 száz € tb-t.

Tímea fogászati asszisztensként végzett és inkább magyar fogorvoshoz jár – nem az ár, hanem a felkészültség miatt.

„Viszont egy barátnőm 16 éves lányánál rosszindulatú csontszarkómát diagnosztizáltak, kezelik, és a kórház valóban a leírtak szerint olyan, mint egy magyar magánkórház, mégis eü kártyára.

Szóval azért itt is vannak különbségek! És persze az is tény, hogy könnyű úgy jókedvű és kedves ápolószemélyzettel találkozni, ha nem a megélhetés a legnagyobb problémájuk” – fogalmazott.

„A fájdalomra már nem emlékszem”

Végül jöjjön Mariann, aki emailben küldte el rövid tapasztalatát.

„Én 13 évig dolgoztam Ausztriában, 2014-ben munkahelyi baleset miatt combnyaktöréssel Zell am Zee-ben megműtöttek.

Valóban, jött a nővér a laptopjával, háromféle menüből lehetett választani reggel, délben, este. Az a figyelmesség, kedvesség, szaktudás, és mindez magától értetődően, bennem a mai napig kellemes érzést kelt.

A fájdalomra már nem emlékszem, csak egy olyan élményre mintha egy magas színvonalú szanatóriumban lettem volna. Az osztrák egészségügyi ellátást MEGÉLNI kell a hitelesség miatt.”

Német és magyar kórházi élmények

Share.

About Author

Leave A Reply