Összeomlott a brit uniós bevándorlás

0

Hat éve nem ment olyan kevés uniós határátkelő az Egyesült Királyságba, mint az idén júniussal zárult egy évben – derül ki a brit statisztikai hivatal (ONS) becsléséből. Az okot aligha kell magyarázni.

A vizsgált egy évben nettó 74 ezer volt a tartós letelepülési szándékkal Nagy-Britanniába érkező külföldi EU-állampolgárok száma. Ilyen alacsony adatra 2012 óta nem volt példa.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 219 ezren érkeztek letelepedési céllal más EU-országokból, és 145 ezer EU-állampolgár távozott, elsősorban a közép-európai EU-országok állampolgárai hagyták el az Egyesült Királyságot.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállam, köztük Magyarország nagy-britanniai bevándorlási mérlege már negatív: az ONS kimutatása szerint ezekből az országokból a vizsgált tizenkét hónapban 41 ezren érkeztek, ugyanakkor az országcsoport állampolgárai közül 55 ezren távoztak, vagyis a nettó bevándorlási egyenleg ebből a térségből mínusz 14 ezer volt a júniussal zárult egy évben.

A teljes EU-bevándorlási mérlegen belül az EU8-csoport az egyetlen, amelynek nettó nagy-britanniai bevándorlási egyenlege negatív. A statisztikai hivatal csütörtöki ismertetése szerint a régebbi EU-tagállamokból 47 ezerrel, Romániából és Bulgáriából 34 ezerrel többen érkeztek tartós letelepedés céljával Nagy-Britanniába, mint ahányan ezeknek az országoknak az állampolgárai közül távoztak.

Az ONS elemzése szerint a közép-európai EU-országok Nagy-Britanniából távozó állampolgárainak száma két éve folyamatosan növekszik.

Merre indul, akit kiszeret Angliából?

Share.

About Author

Leave A Reply