Összeeresztették a brit és a kelet-európai munkásokat: az eredmény brutális lett

0

Igazán érdekes kísérletet végzett a BBC, a brit közszolgálati tévé ugyanis brit és kelet-európai munkásokat versenyeztetett meg, melyikük tud egy nap alatt több zöldséget leszedni.

A munkát természetesen nem véletlenül választották ki, a kelet-európai bevándorlók adják ugyanis a mezőgazdasági munkások igen jelentős részét. Ha ők elmennek, az komoly problémát jelenthet az ágazatnak.

Márpedig elmennek, olyannyira, hogy annak a cornish-i gazdaságnak a tulajdonosa, ahol a „versenyt” rendezték, azt mondta, a káposztaszedésre például 500 (általában kelet-európai) munkást szokott felvenni.

A Brexit miatt viszont ők lassan elfogynak, és bár Greville Richards azt mondta, szívesen alkalmazna briteket, ők nem nagyon jelentkeznek erre a kemény fizikai munkára.

Mutass be a Brexitnek! Válogass angliai álláslehetőségek közül!

Visszatérve a versenyre, a feladat 10 ezer fej káposzta leszedése volt egyetlen nap alatt. Kiderült, hogy a felbérelt brit fiatalok 10-szer lassabban dolgoztak az első négy órában, mint kelet-európai társaik.

Más kérdés, hogy a britek többsége most először végzett ilyen munkát, de ezzel együtt sem bírták. Az első órában a hidegre és az orrfolyásra panaszkodtak a legtöbbet.

A 22 éves, Cambridge-ben tanuló Hettie Burrows-nak alig egy óra után abba kellett hagynia a versenyt, mert túlságosan átfagytak a kezei, ezért beült egy traktorba, hogy kicsit átmelegedjen.

„Őszintén szólva borzalmasan fáj, de nem adhatom fel. Tavaly két maratont futottam le. Ha azt meg tudtam csinálni, miért ne tudnék káposztát szedni?” – mondta.

A 18 éves Conor Stevens, aki zenésznek készül, azt mondta, nem hiszi, hogy két napon át bírná ugyanezt csinálni, ráadásul úgy érzi, nem jogos, hogy ugyanannyi fizetést kap, mint akik jobban dolgoztak.

Egy másik csapattag pedig úgy nyilatkozott: soha nem tudná ezt a munkát végezni. És bár a britek sokkal lassabbak voltak, a nap végére azért teljesítették a kitűzött célt.

Felmérések egyébként azt mutatták, hogy rögtön a Brexit népszavazás után elkezdett csökkeni a gazdaságokba delegált európai munkások száma, a szükséges létszám 65 százalékára.

Egy angliai magyar hoteltakarító hétköznapjai

Share.

About Author

Leave A Reply