Orvosi ellátás Amerikában

0

Kivételesen most nem azokról lesz szó, akik az Egyesült Államokban élnek (illetve is, de csak érintőlegesen), hanem azokról, akik odalátogatnak és sajnos orvosra less szükségük. Így járt a Kanadában élő Steve is a feleségével. Lássuk, miket tapasztaltak!

“Tavaly áprilisban a saját bőrünkön tapasztaltuk a híres US orvosi ellátást, a floridai utunk kezdetén. Feleségem a megérkezésünk utáni első (szombat) reggel, még Atlantában, a fürdőkádba belépésekor megcsúszott, elesett, és esését a bal kezével fékezte. Karja fájt és egy kissé megdagadt, úgyhogy megkérdeztük a Holiday Inn Express portását, hova mehetünk megröntgeneztetni?

Egy közeli klinikához irányítottak. Szerencsére volt bérelt kocsink, elhajtottunk ide. A tiszta váróteremben már vagy tizenöten vártak. Emlékszem volt egy tábla, miszerint a pisztolyodat tilos volt ide behozni, és kérték hagyjad azt kint a kocsidban.

Világos volt, más világban jártunk. Elmagyaráztuk, kanadaiak vagyunk és hogy mi történt. Egy hosszú kérdőívet kellett nejemnek először kitöltenie. Ezek után vagy 20 perc múlva hívták és tanácsolták, jobb lenne, ha egy kórházba mennénk, mert itt csak röntgenezni tudnak, gipszbe tenni ha kell, nem.

Egy látogatás 260 dollár

Délelőtt 11 volt, elhatároztuk, hogy ehelyett lehajtunk Floridába, kb. 6 órányira volt, a bérelt nyaralónkba, és majd ott megyünk el. Útközben telefonon elmondtuk a házigazdának, mi történt, és kértük, keressen nekünk egy közelben levő klinika címét ahova érkezés után lehetőleg még aznap elmehetünk. Így is történt és szombat este nejem karját megröntgenezték.

Kiderült, két helyen el volt törve. A klinikán a karját rendesen bekötözték és ajánlottak két helybeli ortopéd orvost. Ez a látogatás 260 dollárba került, 125 az orvos és a többi a röntgen.

Ugyan volt kanadai biztosításunk, hitelkártyával kellett fizetni, mert külföldi biztosítókkal nem foglalkoztak. Azt mondták, a biztosító később majd visszafizeti.

Hétfő reggel telefonáltam és az egyik ajánlott szakorvoshoz aznap du 2-kor elmentünk. Meglepett, hogy mennyi ortopéd orvos volt ebben az aránylag kicsi floridai városkában (a neve Panama City). Az egészségügy itt nagy üzlet.

Gipsz 2500 dollárért

A rendelőjük úgy tűnt, mind egy helyen koncentrálódott, egy árnyas orvosi parkban, ahol vagy 30 (!) ortopéd orvos is lehetett. A miénk rendelőjében alig voltak. Nejem hamarosan sorra is került.

Megnézték a röntgent és karját rendesen gipszbe tették. Gipszben volt színválaszték is, ő a világoskéket választotta. Mindez kb. 2500 dollárba kóstált, a szakorvost látni csupán 500 dollár, a többi a munkája, a gipsz, a végső új röntgen, stb. Másfél óra, 2,500 dollár.

Az orvosok a világon az US-ban keresnek a legtöbbet. Nincsen fix havi fizetésük, ez mind privát üzlet, beleértve a nagy kórházakat is. Ha több a kliens, több pénz folyik a tulajokhoz, az orvosokhoz.

A fentiekből világos, ha az US-ban jársz látogatóként, fontos, hogy legyen biztosításod, és egy olyan hitelkártya, ami képes a költségeket ideiglenesen fedezni, amíg a biztosítód azt megtéríti, ami esetenként jó időbe telhet.

Mi van, ha nem tudsz fizetni?

Egy szívinfarktus és az azt követő operáció közel 100 ezer dolcsiba is kerülhet. Meg is kérdeztem Panama Cityben, mi történik olyannal, aki mindezzel nem rendelkezik? Mondjuk, ha valaki Litvániából látogat és nincsen biztosítása?

Mondta a nővér, ez esetben sürgősségi kórházba kell menni, ahol ha vészhelyzetről van szó, kapsz szolgáltatást előre fizetés nélkül. Ilyenkor a számlát a lakhelyedre küldik, ez esetben Litvániába, ahol persze (és ezt tudják) az illető nem fog fizetni, mert nem képes.

Amennyiben kanadai vagy, rendelkezel kanadai általános betegbiztosítással, de mivel az USA-ban az orvosi szolgáltatások jóval drágábbak (a legdrágábbak a világon) a kanadai csak annyit fizet, amibe a kérdéses szolgáltatás Kanadában kerülne. Ergo ha az USA-ba utazol, kell extra biztosítás.

Úgyszintén a kanadai állami biztosítás csak fél évig érvényes. Nekünk volt a szükséges extra biztosításunk, ami egy hónap távollétig volt érvényes.

Akik az Egyesült Államokban élnek

Kérdés lehet az is, mi történik az USA-ban élőkkel. Nos, az Egyesült Államokban nincsen kötelező betegbiztosítás. A pár éve bevezetett Obamacare volt a legközelebbi.

Embereknek van privát betegbiztosítása. Ezeknek sok változata van, és jobb munkahelyek simán szolgáltatják. Ha a munkahelyed nem szolgáltat ilyet, saját magad veszed, mint pl. az autóbiztosítást.

Ha szegénynek minősülsz, jövedelmed évi 15 ezer dollár alatt van, avagy ha 65 éven felül vagy, akkor van Medicaid vagy Medicare, ami a költségeket fedezi. Ha illegálisan tartózkodsz az USA-ban, (kb. 14 millió ember), egyik se segít, de vészhelyzetek esetén nem számít, rendbe hoznak, mint akárki mást.”

Osztrák, belga és magyar kórházban

Share.

About Author

Leave A Reply