Őrült pénzt buknak a britek a Brexiten

0

Még ki sem léptek, de már erősen megérzik a britek a Brexit hatásait. A heti 350 millió font diszkrét bája, hogy a kilépés mellett érvelők éppen ekkora összeggel érveltek, mondván, hogy az így megspórolt befizetést fordítanák az egészségügyre.

A heti 350 millió fontos bukta összeadva nagyjából 35 milliárd fontot tesz ki a Brexit-népszavazás óta eltelt időben. (Fun fact: a kb. 12 950 milliárd forint a tavalyi magyar GDP harmada, a britnek 2 százaléka.)

Két százalék nem csekélység még egy brit méretű gazdaságnak sem, arról nem beszélve, hogy a gyakorlatban még semmi sem történt azon kívül, hogy több mint két éve megszavazták a kilépést.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Persze ezt az összeget azért nem úgy kell elképzelni, hogy azt valaki kivette a britek zsebéből. Ez ugyanis valójában azt takarja, hogy ennyivel lett volna több a GDP-jük, ha nincs a referendum – hívta fel a figyelmet a Portfolio elemzése.

Vagyis még így is növekszik a brit GDP, csak éppen sokkal jobban is mehetne a szekér, ha nem szavazzák meg ezt az üzleti szempontból igencsak káros kilépést. Mindenesetre a britek lendülete jelentősen lassul, így idén év végére már több mint 60 milliárd fontjukba fog fájni a Brexit megszavazása.

Könnyen elképzelhető, hogy az igazán nagy veszteség majd csak akkor éri az országot, ha már tényleg kiszakad az unióból.

A történet nem túl vicces slusszpoénja az, hogy a kilépés mellett érvelők a szavazáskor éppen azzal kampányoltak, hogy az országuk 350 millió fontot utal az EU-nak hetente, és ehelyett inkább az NHS-t (az egészségügyet) kéne támogatniuk.

Nos, a heti 350 milliós szám rendben van, csak éppen úgy, hogy valójában ennyit bukik az országuk a szavazás miatt.

Egyre több brit lenne francia

(Fotó: pixabay.com/WolfBlur)

Share.

About Author

Leave A Reply