Őrült munkanélküliség és munkaerőhiány egyszerre Ausztriában

0

Ausztria is próbálja menteni a menthetőt az új koronavírus-járvány idején. Gazdasági szempontból is egészen különleges helyzet állt elő, ami a kint élő vagy ott dolgozó magyaroknak egyszerre fájdalmas és nyújt lehetőségeket.

Az egészségügyben például az osztrák kormány próbálja megkönnyíteni a külföldről érkező orvosok állományba jutását, a gazdaságba pedig egy 38 milliárd eurós csomaggal lépne fel a válság ellen.

Ami a negatívumokat illeti, tömeges elbocsátások kezdődtek az éttermek, a kocsmák és a turizmus leállása miatt, márpedig ez éppen az a terület, ahol rengeteg magyar dolgozik.

A múlt héten alig négy nap alatt 97 500 ember jelentkezett álláskeresőként a munkaügyi hivatalban, ebből 36 ezren a turizmusból, 11 ezren az építkezésekről, 9 ezren pedig más szolgáltató szektorokból.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Az osztrák kormány bevezetné a három hónapos rövidített munkaidő intézményét, ami azt jelenti, hogy az igénylést követő három hónap alatt a munkavállalóknak kb. 50 órát kell dolgozniuk, a munkaadóknak pedig csak az ebben az 50 órában elvégzett munkáért járó bért kell kifizetniük – az állam viszont a három hónapra csökkentett fizetést biztosít a munkavállalóknak.

Az osztrák kormány ezzel akarja kisegíteni a kereskedelemben, vendéglátóiparban dolgozókat, akik még legalább három hétre kiesnek a munkából – de így továbbra is foglalkoztatottak maradnak – írta az Index.

Eközben egyes ágazatokban munkaerőhiány alakult ki. Közel 5 ezer munkás hiányzik a mezőgazdaságból, valamint az élelmiszeriparban is több ezer a betöltetlen álláshely, például a húsfeldolgozó üzemekben, a csomagolóiparban, a raktárakban, és a szállítmányozásban.

Share.

About Author

Leave A Reply