Őrült izgalmak várhatók a brit választáson

0

Alig két nappal a csütörtöki választás előtt a legfrissebb felmérések szerint döntetlenre áll a két nagy párt versenye a brit parlamenti választáson. A helyzet kísértetiesen hasonlít a legutóbbi voksolás előtti állapothoz.

Felmérése válogatja, hogy éppen döntetlenre hozzák ki a kormányzó Konzervatív Párt és a Munkáspárt versenyfutását, vagy egy hajszállal a torykat teszik előre (mint a BBC Poll of Polls összeállítása, ahol 34-33 arányban előbbiek vezetnek), a lényeg: elképesztő izgalmak várhatók csütörtökön.

David Cameron tory pártvezér arra kéri a híveit: biztosítsanak számára akkora előnyt, hogy ne kelljen koalícióra lépnie senkivel. Ami szokatlan Angliában: 40 százaléknyi, azaz tízmillió szavazó még nem döntött arról, hogy kire adja a voksát.

A harmadik helyen a UKIP áll 14 százalékkal, őket a Libdemek (8), a Zöldek (5) követik és összesen 6 százalék jut az összes többi pártnak.

Ugyanakkor az InfoRádió londoni tudósítója szerint a megkérdezettek 51 százaléka látja úgy, hogy David Cameron alkalmasabb az ország vezetésére, mint a Munkáspártot vezető Ed Miliband.

Az utolsó napok egyre erősebb kijelentéseket hoznak, a munkáspárti Ed Miliband szerint egy új konzervatív kormány tönkretenné az ingyenes egészségügyi ellátórendszert, David Cameron kormányfő viszont az ország fellendülőfélben lévő gazdaságára, mint a tervszerű kormányzati munka dicséretes eredményére hivatkozik, hangsúlyozva, hogy ez kerül veszélybe, ha a folytatást megtöri a Munkáspárt.

A Munkáspárt támogatását gyengíti, hogy a szociális ellátás színvonalának fenntartása érdekében felemelné a kétmillió fontnál értékesebb családi házak ingatlanadóját, ugyanakkor David Cameron néhány napja megígérte, hogy a toryk újbóli kormányra jutásuk esetén öt évig nem emelik a jövedelemadót, a társadalombiztosítási hozzájárulást és az áfát.

A UKIP vezére, Nigel Farage egy tengerparti választókerület parlamenti képviseletét szeretné elhódítani a Munkáspárttól, elsősorban azért, mert ott nagyon erős a bevándorlás-ellenes hangulat. A politikus közölte: ha nem nyer, lemond a párt éléről…

Share.

About Author

Leave A Reply