Orosz milliárdosé a világ első privát jégtörője

0

Új dimenziók nyílnak meg a sarkvidéki expedíciók előtt egy új jégtörő hajóval. Helikopterrel szállni egy jegesmedvecsalád fölé, ülni a fedélzeten lévő jacuzziban, miközben a közelben pingvinek totyognak, hómobillal repeszteni vagy alámerülni egy háromüléses mini tengeralattjáróval – mindez megvalósítható válik.

A hajót Oleg Tinkov, egy orosz milliárdos rendelte meg. Fagyasztott élelmiszerekkel, éttermekkel és bankokkal megalapozott vagyonát 2,2 milliárd dollárra becsüli a Forbes, így nem okoz neki gondot kifizetni a 100 millió dolláros árat a jégtörőért. A hajót Hollandiában építik, és várhatóan 2020 őszén szállítják le.

A jégtörő része Tinkov projektjének, amelyben luxus kikapcsolódási lehetőségeket kínál. Az üzletember azt tervezi, hogy évente húsz hetet tölt a hajón, a fennmaradó időre viszont ki lehet bérelni utazásokra – hetente 690 ezer euróért. Állítólag már élénk érdeklődés van a hajó iránt, Bill Gates is kivenné három hétre.

A hatszintes jacht 14,5 csomós sebességgel is képes haladni. Hossza 77 méter, merülése pedig 6,5 méter, s akár a 40 centiméteres jeget is képet áttörni. Teljes feltankolva negyven napot is képes a tengeren tölteni.

A hajón 12 utas és 25 fős személyzet fér el. Összesen hat vendégkabin, két lakosztály és két VIP-szoba van rajta, mindegyikben saját fürdővel és gardróbbal.

Oleg Tinkov azt tervezi, hogy a hajó első útja a Földközi-tengeren indul, majd a Seychelles-szigeteket és Madagaszkárt is érinti, aztán Kamcsatka, a Kuril-szigetek és a Déli-sark felé vezet a további útvonal.

A világ ledrágább magánszigete

Share.

About Author

Leave A Reply