Óriási bukás a Hazatérő program

0

Magyarországon a Gyere haza fiatal program ment a levesbe idő előtt, Szlovákiában a tudósokat nem tudják hazacsábítani, mert egyszerűen nem tudnak eleget fizetni nekik.

Visszafogottan fogalmazva sem sikeres a Hazatérő program Szlovákiában, hiszen eddig összesen négy (4!) tudós élt az oktatásügyi minisztérium támogatási programjával, amelynek célja, hogy visszacsábítsa az országba a külföldön tevékenykedő kutatókat. A tudósok szerint a 10 ezer eurós támogatás nem motiváló.

Peter Plavčan szlovák oktatásügyi miniszter elismeri, hogy kevesen tértek vissza, és más megoldást kell keresni: „Ez az arány nagyon kevés. Egyéb intézkedésekre lesz szükség, például az Oktatástámogatási Alapból, amely keretében támogathatjuk a 35 év alatti fiatal tudósokat”.

Martin Kahanec, a Közép-európai Munkakutató Intézet szakértője az InfoRádióban azt mondta, üdvözlendő, hogy a kormány a Hazatérés programmal próbálja visszacsalogatni a kutatókat, ugyanakkor az alacsony érdeklődés azt mutatja, hogy rosszul van beállítva a rendszer.

„Egy jól képzett szlovákiai holnap professzor lehet a Harvardon, ha megvan az ehhez szükséges képesítése, de egy jó előadó a Harvardról nálunk csak egy olyan eljárás után kaphatja meg a címet, amelynek nem hajlandó magát alávetni, vagy az is előfordulhat, hogy nem is teljesíti annak feltételeit” – mondta a szakértő.

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

Leave A Reply