Önként mennek börtönbe az idősek

0

A japán társadalom annyira elöregedett, hogy a társadalom negyede 65 éven felüli. Ezzel együtt is meglepő, hogy a fogvatartottak 20 százaléka is ebbe a korosztályba tartozik.

Japánban minden ötödik női rab 65 éven felüli, legtöbben csak valamilyen apró vétség (például bolti lopás) miatt kerülnek rács mögé. Sok köztük a visszaeső. A dolog nem véletlen, sokan a szegénység és a magány elől menekülnek a börtönbe.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

„Számomra a börtön egy oázis – a biztonság és a kényelem szinonimája. Itt nem vagyok ugyan szabad, de nem is kell aggódnom semmi miatt, ráadásul rengeteg emberrel tudok beszélgetni, és naponta háromszor kiadós étkezésben is részem van” – mondta a EuroNews szerint egy 78 éves női rab, aki energiaitalokat, kávét, teát, rizsgombócokat és mangót lopott egy boltból, hogy bekerülhessen.

Az idős japán nők negyede a szegénységi küszöb alatt él (a férfiaknál ez az arány 10 százalék), és kilátásuk sem nagyon van a helyzet megváltozására. A japán kormány ezért megoldást keres a helyzetre.

Olyan börtönöket építene, melyek elsősorban idősek számára készülnek, és szociális programot indítana az időskorú, visszaeső bűnözőknek, ezzel párhuzamosan pedig növelné az idősgondozók számát is.

Mit keres a kürtős kalács Japánban?

Share.

About Author

Leave A Reply