Olcsó és drága dolgok Németországban

0

Nagyon nehéz meghatározni pontosan, mi is az olcsó és a drága, hiszen leginkább attól függ, mihez viszonyítjuk – a magyar árakhoz, a helyi fizetésekhez, esetleg a környező országokhoz. Mégis megpróbálkozunk most egyfajta vitaindítóval, amiben pontos árak éppen ezért nem lesznek, inkább termék- és szolgáltatáscsoportok.

Olcsó dolgok

Élelmiszer

Enni mindenkinek kell, a jó hír az, hogy a helyi keresetekhez képest az élelmiszerek egész olcsók, részben azért, mert az élelmiszeráfa 7 százalék, az élelmiszerláncok pedig sok saját márkás terméket kínálnak, de emellett is természetesen igen komoly a választék.

Szintén egész olcsó a legtöbb tejtermék, elsősorban a tej, de a sajt, a vaj, a joghurt sem vészesen drága, ellenben egész jó minőségű.

Még a biotermékek sem visznek csődbe, széles a választék, az olcsóbb láncok (Aldi, Lidl) is tartanak saját márkás biotermékeket. A kávé esetében is belefuthatunk kifejezetten kedvező ajánlatokba, elsősorban a német márkákra (Jakobs, Tchibo vagy Dallmayr) igaz ez.

A „street food” is olcsó, persze attól függően, hogy mire fáj a fogunk, de egy döner, tészta vagy currywurst már 3 euró magasságában elérhető. Egy elvitelre rendelt pizza (helyszíntől függően persze) 7-8 euró, ami megint csak nem vészesen sok, a sör pedig kifejezetten olcsó.

Kozmetikumok, higiéniai termékek

A Nivea és egyéb szépségápolási termékek hazájában ezen a téren nincs drágaság. Ebben az esetben is igaz, hogy a nagy német drogérialáncok (müller, dm, Rossmann) mind rendelkeznek saját márkás termékkel, melyek általában olcsóbbak, mint a nevesebb márkák, ellenben nem rossz minőségűek.

Kifejezetten olcsónak számítanak a higiéniai és egészségügyi termékek, mint szappan, sampon, dezodor, vitamintabletták, stb.)

Ruházat

A jó minőségű ruházati termékek nem igazán nevezhetők olcsónak, más kérdés, hogy jó esetben évekig hordhatók, így ha kisebb befektetésként tekintünk rájuk, akkor már nem olyan vészes a helyzet.

Lakásbérlés

Ezen biztos dühödt vita fog kitörni, de az a helyzet, hogy a Plan for Germany oldal szerint ha az ember nem valamelyik drága nagyvárost (München, Frankfurt, Stuttgart) vagy más nagyobb városok drága kerületét nézte ki magának, akkor (nyugat-)európai mércével (és a helyi keresetekhez) mérve a német ingatlanok viszonylag olcsón bérelhetők.

Arra azért készüljünk fel, hogy a németországi bérbeadott ingatlanok általában (magyar szemmel néha egészen szélsőséges mértékig) bútorozatlanok, azaz vagy visszük a sajátunkat, vagy veszünk, ami pluszköltség.

Német nyelvtanfolyamok

A németek szeretnék, ha az ott élő határátkelők beszélnének németül, így meglehetősen olcsó nyelvtanfolyamok érhetők el.

Internet

Nézőpont és pénztárca kérdése megint csak, de egy elég jó internetelőfizetés megáll 20-25 euró magasságában, ami a fizetésekhez viszonyítva egészen rendben van.

Drága dolgok

Mobilozás

Ha az előbb az internetet dicsértük, akkor a mobiloknál érdemes megjegyezni, hogy a Plan for Germany szerint az viszont kifejezetten drága.

Autófenntartás

Önmagában az autó nem drága mulatság, legalábbis amíg megveszi (vagy béreli) az ember. A gondok ott kezdődnek, ha valami gond akad vele és javíttatni kell, mert a márkaszervízek simán elkérnek 100 eurós óradíjat és elég nagyvonalúan (mármint a maguk szempontjából) kezelik az elvégzett munka mennyiségét is.

Butaság

A németek komolyan veszik a szabályokat, így aztán ha nem ismerjük a kötelezettségeinket, a jogainkat, a szabályokat, törvényeket, az elég drága mulatság tud lenni. Egy-egy hiba sokba kerül.

Gyógyszer

Betegnek lenni mindenhol rossz, különösen akkor, ha az olyan mélyen a zsebünkbe váj, mint amikor ki kell váltanunk a gyógyszert.

Öt utálatos és öt szuper dolog Bécsben

(Fotó: pixabay.com/freetousesounds)

Share.

About Author

Leave A Reply