Oktatástól az összeesküvés-elméletekig

0

Miközben Hollandiában is küzdenek az emberek a járvánnyal, az iskolák próbálják megoldani az oktatást, Vera szembesült azzal, hogy még a betűk terén is akad eltérés Magyarország és Hollandia között. Konteóhívők pedig mindenhol vannak.

„Otthoni oktatás, online leckék és a külföldi származás, időjárás és klíma, hagyomány és ezek változása: mostanában minden előjött. Pluszban, hogy ne unatkozzunk, a koronával összekapcsolódva egy kis összeesküvés-elmélet is színesítette az időszakot.

Oktatás

Január negyedikével véget ért a szünet és elkezdődött az oktatás – már akinek és ahogy. Nálunk a helyzet felemás: hétfőn-szerdán-pénteken mennek a kicsik suliba, a maradék napokon itthon kell tanulniuk és persze nekem velük.

Az első lockdown-iskolai napon, amikor bementek, szembesültünk azzal, hogy mennyien is kaptak „szükség-napközit” és ezzel benti oktatást. Nagyjából húsz gyerek volt benn a szivárvány minden színéből, kis túlzással a kéktől a rózsaszínig.

Kifejezetten hollandnak látszó csak pár, ezekből is legalább négy csak annak látszik. Többek közt az enyémek is és egy talán cseh anyukáé, aki most szintén nem dolgozik, de a mindenórás ikerpocakja miatt inkább felajánlották neki, hogy ha tudja vinni-hozni a csemetéit, akkor legalább a velük való foglalkozástól tehermentesítik a szülésig. Azóta már lehet, hogy azon is túl van. Tényleg mindenórás (volt tegnap).

Nálunk a nagy nyolcadikos középiskolába készül és külföldi. A kicsi meg elsős, írni-olvasni tanul és – meglepetés! – szintén külföldi. Ezért is ajánlották nyomatékosan a tanárok (Rutte, a miniszterelnök példáját követve, ő is mindig ajánl), hogy lezárás ide vagy oda, akkor is menjenek suliba, mert mindkettőnek csak a javára válik.

Mi is a helyzet most (itt, ebben) a suliban?

Minden héten ki van jelölve egy nap, amikor az összes osztályfőnök benn ül a termében és az ablakon át adogatja ki a már előre összekészített-becsomagolt anyagot az oda érkező, sorban álló gyereknek vagy épp szülőnek.

Megkérdez mindenkit, hogy van-e gond, dicsér, bíztat kivétel nélkül, hogy látta ki mit csinált eddig és az nagyon jó, ha kell, finoman rámutat, hogy hol lehet kissé jobban ráfeküdni az anyagra. Ezerrel támogatnak mindenkit.

A többi napon pedig személyre szólóan kiválogatja a kiosztandó anyagot, gyerekenként becsomagolja, leckét ad, kérdésekre felel, leadott feladatokat javít és csendben megőrül. Emellett elviseli, és két lábon kihordja azok szitkait, akik szerint semmit sem csinál, csak felveszi a fizetését, miközben…

Azok, akik a szükség-napköziben kell, hogy tanítsanak, foglalkoznak ezalatt az ott levő vegyes csoporttal és segítik a saját osztályukat is online.

Vegyes csoport: minden gyerek egy teremben van, legalábbis ott kezd. A velük levő tanárnak a négyéves elsőstől a 12 éves nyolcadikosig mindenkinek segíteni kell, szót érteni velük és nyugalmat tartani, hogy egyik se zavarja a másikat.

Ha épp valaki betegség miatt kiesik, akkor az, aki az osztályban ül, közben leckét ad az otthoniaknak is gépen keresztül. Hősök. Tiszteletem az összes pedagógusnak! Amúgy komolyan.

Ez a helyzet az én két gyerekem esetében annyit jelentett, hogy a kicsinek segíteni kellett a betűkben, átöltözni, miután beleesett az egyik pocsolyába és vastagon borította a sár, megoldani a nagy gépén jelentkező problémát, és miután a nyolcadikosok kifogytak a számítógépen végezhető feladatokból, koordinálni a nap további részét.

Végül inkább elengedték őket a másik terembe, hogy foglalják el magukat, csak legyenek csendben. A lényeg: a gyerekek elégedetten jöttek haza és én is haladtam a saját dolgommal.

Amikor itthon vannak, hárman vagyunk három felé az ugyanabban az időben levő online leckékre, egymáson keresztül beszélünk át és figyelni kell rá, hogy senki se tévedjen be a másik látószögébe pizsamában-alsóneműben, ahogy az ma (is) majdnem sikerült. Még épp le tudtam a tenyeremmel takarni a kamerát.

Igen, van több szobánk is, de valahogy így sikerült. Ja, az teljesen normális, hogy valaki jön be a nappaliba és az ajtóból tátogja, mint a halak: megy a kamerád/mikrofonod?

Az iskolába járás fontosságát már kedden le tudtam (ismét) mérni, amikor nekem kellett tanulni a kicsivel és ezzel úgy el is töltöttünk röpke hat órát, hogy még kész sem lettünk, de a hajam elkezdett csomókban őszülni. Fogalmam sincs, hogy hogyan bírják a tanárok agyilag és energiával a sok izgága rosszcsontot. És ő még csak az enyém.

Váratlan betűmizéria

Kezdjük azzal, hogy gyakorolni kell a betűket, írást. Az ember azt gondolná, hogy latin betűt használunk mi is, ők is, tehát tudok neki segíteni. Ahogy azt a Móricka elképzeli…

Szépen leírtam az ABC-t a magam gyöngybetűivel – igenis szépen írok és pontosan emlékszem az első osztályos formára is -, amire ránézett a nagy és közölte, hogy ilyet még sosem látott.

Na, ekkor jött a hideg zuhany. Még sosem figyeltem rá, hogy mennyi pincurka eltérés van: itt hiányzik egy farkinca, ott máshogy kunkorodik. (Ezt akkor látod, ha elejétől leírod az egészet és összehasonlítod. Addig nem. Például mi a kis i-t egy farkincával kezdtük.)

Az írott kis f és r betűt meg külön meg kellett tanulnom. Háromszor írtam át az ABC-t, hogy olyan legyen, amit ők tanulnak- hivatalosan. Ugyanis NEM azt tanulják.

Mint kiderült van olyan is, hogy az iskola vagy épp az adott tanár úgy dönt: ez a betű nehéz, ezért meg sem tanítja – vagy nem erőlteti, csak pl. a nyomtatott változatot. Esetleg megmutatja, de sosem kéri többet, mert a gyerek tud használni másik típust és az elég.

A kicsi is elolvas mindent – nyomtatott betűvel. Írni meg vegyes betűtípussal ír, szerinte ez elfogadott. Remélem: még elfogadják és később ez változik.

A nagy azt mondja, hogy ugyan megtanulták, hogy mik a szabályok a nagybetű használatára, de igazából nem írják nagybetűvel a neveket és gyakran nem kell írásjeleket – vesszőt, felkiáltójelet – sem használniuk… Pontot igen. Nyolcadikban.

Rákérdeztem másik családban is, ott is ez van. Ilyenkor jön a bezzeg nálunk otthon, meg a mi időnkben… A „bezzeg nálunkkal” viszont nagyon vigyázni kell: anno előfordult a T-vonalzóval a körmös és volt idegbeteg-agresszív tanárunk, akinek sosem lett volna szabad pedagógusnak mennie.

Azt is tegyük hozzá: most derült ki, hogy itt mennyire jó dolgom volt, mert az előző lockdown kivételével nem kellett itthon tanulniuk. Akkor meg a kicsi még nem is tanult igazából, csak olyan ovis formán.

Ha valaki az előző részből azt hozná ki, hogy „dehát szegény gyerek nem is tud írni”, nem igaz. Az igen, hogy van, amire nem fektetnek nagy hangsúlyt, de meg van tanítva.

Ezen kívül nem győzöm dicsérni a tanárokat. Teljesen más a mentalitás, emberibbek – és kicsit más a tanítás. Ha értékelnem kell, akkor mindennel együtt ez és csakis ez, pedig a felnőtt gyerekeimmel otthonról is vannak jó tapasztalataim. A mostani, itteni hiányosságokat pedig úgyis meg fogják tanulni- tanítani.

Időjárási végletek

Változás? A Facebook pont tegnap dobta fel az egyik emlékemet arról, hogy fagyszünet volt a suliban. Pár éve, az első itt töltött telünkön egyik napra leesett az ónos eső és a hó.

A párom reggel kivételesen elvitte a nagylányt iskolába a bakfiets-szel (háromkerekű „Bagaméris” bicikli) – a kicsi még otthon maradhatott -, aztán vissza is jöttek, mivel a suli ki sem nyitott.

Egyszerűen annyira lebénult az ország, hogy nem jutottak el dolgozók a munkahelyükre, áru a boltokba és emiatt inkább az ország és a vezetés alkalmazkodott: csomó mindent bezártak, aki nem jutott el dolgozni az ezzel igazolva is volt, stb.

Mondjuk a kukák egy hétig álltak kinn az utcán, mert akkorra érkezett meg a hír, hogy milyen megoldást találtak ki a szemétszállításra.

A legtöbbet közlekedett-hallott jármű a mentő volt. Azokat kellett összeszedni, akik dafke elindultak és pórul jártak. Láttam én is vérző fejű nénit a járdán feküdni. (Már volt segítsége.)

Másik véglet az volt, hogy január másodikán (máskor hetedikén) nyíló nárciszt fotóztam, nem is egyet. Most is ez utóbbi történt, a rossz idő csak ezután jön. Ha jön.

Tavaly még csak sejtették, idénre ki is lett mondva – persze változhat, mint minden -, hogy a hagyományos fríz verseny, az Elfstedentocht (ahol régebben fagyás következtében halottak is voltak) valószínűleg soha többé nem kerül megrendezésre, mert annyira megváltozott a klíma.

Nincs fagy, vagy nincs igazi fagy, ahol befagynának a csatornák, így nincs korcsolyázás. Ilyen méretben lehet, hogy soha, úgyhogy egy hagyománynak vége.

A hivatalos adatok szerint az időjárás így változott meg Frízföldön (PERSZE nincs klímaválság, ez csakis a véletlen műve): a nyári átlaghőmérséklet 1951-80. között 15,5 fok volt, 1991-2020. közt 16,6 fok. Az éves átlag 1950-80: 8,80 és 1991-2020: 9,60. A téli átlag pedig ugyanezen időszakokban régebben 2,10 és az új: 3,40.

Persze vannak és voltak kiugró értékek is, például 1963 telén. Ekkor átlagnak -3,4 fokot számítottak, de az Elfstedentochton (a kétszáz kilométeres korcsolyaverseny) -18 fokkal kellett az indulóknak szembenézniük.

A hivatalos versenyzők közül 568 főből csak 57 ért célba a megadott időn belül, a nem hivatalos indulók közül pedig 9294 indulóból 69! fő jutott el a célig.

Többen kaptak hóvakságot, ami még akár nem is olyan ár ahhoz képest, ami korábban történt: a holland korcsolyamúzeumban ki van állítva többek közt az egyik versenyző lefagyott lábujja is.

Na, ilyen már nincs. Igazat megvallva nem is hiányzik. Én már a holland nulla fok körül vacogok, mert a nedves-szeles idő sokkal hidegebbnek tűnik.

A lockdown

Ilyen szempontból jó is, hogy nem kell (lehet) sehova sem menni a lezárások alatt – hacsak a boltba menést nem számítjuk programnak -, legalább a vacogás kimarad.

A lockdown viszont tartósabbnak ígérkezik: már rebesgetik, hogy lehetséges a hosszabbítás. Márpedig tapasztalatom szerint ez így működik: ha valamit elkezdenek rebesgetni az előbb-utóbb megvalósul.

Addigra mire a hivatalos bejelentést megteszik, az emberek kidühöngik magukat és valamennyire akklimatizálódnak. A fele hőbörgés és zavargás megúszható.

Az év szavai

Lockdown, korona: az utóbbi időben minden (is) ehhez kapcsolódik, így az „év szavai” is, természetesen. Az év szavait a Van Dale kiadó szavazása alapján választották és sok közülük a koronához fűzhető.

1, Anderhalvemetersamenleving: másfél méteres társadalom

Talán kicsit a fordításon lehet még finomítani, de szerintem teljesen érthető. Olyan társadalom, aminek tagjai a közterületeken és a nyilvánosan elérhető helyeken legalább másfél méter távolságot tudnak tartani egymás közt, főleg a vírus terjedését megakadályozandó. (29, 8%)

2, Fabeltjesfuik (11%)

Ez jóval bonyolultabb. Fabeltjes: mesék, mítoszok. Fuik: varsa vagy csapda. Együtt kb. az összeesküvés-elméletekben hívők „csapdái”, amik a neten terjednek.

Az ezek iránt érdeklődők a közösségi médián át egyre több hírt, üzenetet kapnak az összeesküvésekről a és így fokozatosan hinni kezdenek bennük. Ez a csapda.
(Majd persze mindenkit meg próbálnak téríteni.)

3, Viruswappie (10, 6%)

Vírus: egyértelmű, wappie: utcanyelv, részeg vagy idióta barom a szinonimaszótár szerint. A tanárom fordításában egy szitokszó arra, aki tagadja a korona és a járvány komoly voltát és/vagy alternatív igazságot akar terjeszteni a közösségi média segítségével. Kb. complotdenker, azaz összeesküvéselmélet-hívő, csak keményebb szóval.

Belgiumban is korona miatti szó lett az év szava, de a szebbik fajtából: ez knuffelcontact.

Knuffel: ölelés, kontakt pedig ugye kapcsolat. Összességében valami olyasmi, hogy ölelkezéssel való kapcsolattartás, ami most nem lehetséges csak a közvetlen családtagokkal.

Az összeesküvés-hívőkről (complottheorie, azaz a kompót-hivők) pedig röviden: vannak, akik szerint Trump a megváltó. Szó szerint, ő és csakis ő segíthet a világnak kilábalni minden bajból. Ő az emberiség és a Föld utolsó reménye.

Talán ennek fényében érthetővé válik a legutóbbi esemény is Amerikában. Ezen kívül az összes politikus és „nagykutya” klón – kivéve Trump -, csak az igaziaknak a másolatai. Az eredetieket megölték a hatalomra jutásuk után.

Viszont a klónok kisgyerekeket rabolnak, erőszakoskodnak velük és a vérükben fürdenek, mert így maradnak fiatalok és szépek. Ha esetleg némi ellentmondást érezne benne valaki, sajnálom, azt írtam le amit hallottam.

Itt is van a közelben „hívő”. Megesküszik rá, hogy az itteni királyi pár is csak klón, azért szép még mindig a királyné és azért marad a miniszterelnök, Rutte fiatalos. Stb., stb., stb.

Ezt a konteósok olyan komolyan gondolják, hogy rendszeresen kiállnak tüntetni, kiabálni a politikusok várható megjelenési helyei elé: pedofil, gyerekgyilkos! Pluszban rendszerint keverik a koronát és az egyéb összeesküvés-elméleti ötleteket-vádakat.

Az itteni hívő konkrétan sírni kezd, ha nem hisznek neki. És amúgy normális és szavazati joggal bír. No komment… Mindenki döntsön ahogy a szíve joga.”

Ha szívesen olvasnál még Verától, látogass el a blogjára!

Kirekesztés holland módra

Share.

About Author

Leave A Reply