Oktatás és iskola Dániában

0

Oktatás és iskola Dániában – némi nyelvtudással kiegészítve, azaz ebben a posztban az iskola és a nyelvtudás kérdését járjuk körül, szokás szerint hasznos linkeket ajánlva.

Oktatás és iskola Dániában – a nyelvtudás kérdése

Dániában legalább középszintű angol vagy dán nyelvtudás kell ahhoz, hogy esélyünk legyen elhelyezkedni. A hétköznapi ügyintézésben és a szakképzettséget nem igénylő munkákhoz elég lehet az angol is. Már csak azért is, mert a dánt nem is olyan egyszerű elsajátítani…

„Nem nevezném a világ legördöngösebb nyelvének, viszont a helyes kiejtés elsajátítása megadja a dolog esszenciáját. Hihetetlen hangokat képesek kipréselni magukból, amiket csak nagyon hosszas gyakorlás után lehet pontosan elsajátítani.

Jó hír, hogy minden idetelepülőnek biztosít az állam ingyenes dán nyelvtanfolyamot, akár esti, akár nappali rendszerben, három éven keresztül. Nyelvtudás nélkül sem vagyunk teljesen elveszve, ugyanis gyakorlatilag nincs ember, aki ne beszélne angolul, hála az angol nyelvű TV-programoknak és a két nyelv hasonlóságának, azonban mint már tudjuk, ez nem minden.”

Oktatás és iskola Dániában – milyen a rendszer?

Ebbe most nem mennék bele részletesebben, röviden csak annyit, hogy az oktatási rendszer első lépcsőfoka az iskolai előkészítő, ami nem kötelező, szemben az azt követő 9 évfolyamos alapfokú és alsó középfokú oktatással. Ezt egészíti ki egy választható tizedik év.

Ezt követi a középfokú oktatás felső tagozata, ahol elég széles a választék. Míg a gimnáziumból az egyetemekre, addig a szakiskolákból például egyenesen a munkaerőpiacra vezet az út.

„Az iskolák nem fukarkodnak a tanulmányi kirándulásokkal, neves vendégelőadók „szerződtetésével”. Hatalmas hangsúly van a gyakorlatiasságon is. Itt nem az az ész, aki a könyvet fel tudja mondani, hanem az, aki ezeket alkalmazni is tudja, amikor szükség van rá.

A későbbi munkavállalások alkalmával sem a megszerzett papírokon van a legnagyobb fókusz. Egy jól megírt motivációs levéllel és pár referenciával sokkal tovább lehet jutni, mintha talicskával hordanánk oda az iskolai végzettségeinket meg ultrabrutál C2 nyelvvizsgáinkat igazoló papírok hadát. Persze ha valaki agysebésznek akar állni, jó, ha van iskolai végzettsége.

Még annyit hozzátennék, hogy a tananyag is rendkívül átgondolt és friss. Minden évben egyeztet az oktatási minisztérium a releváns hivatalokkal, vállalatokkal és figyelembe veszi a munkaerő piaci igényeket is az aktuális tanterv kialakításánál.

Rendkívül szimpatikus vonása a rendszernek, hogy arra nevelik a tanulókat a kezdetektől, hogy gondolkodjanak. Azzal, hogy bemagoltatnak egy könyvet, megtanítanak pár szép költeményt és megmondják a gyereknek, hogy mit csináljon, lehet, hogy jól csinálja majd és kitűnő lesz, de soha nem lesz képes önállóan cselekedni az igazán fontos dolgokban, vagy csak nagy nehézségek árán.”

Oktatás és iskola Dániában – hasznos linkek

A dán oktatási rendszer

A dán nyelv

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

Leave A Reply