Okosváros vagy adathalászat?

0

A torontói okosváros projekt újabb akadályba ütközik, ugyanis késések és adatvédelmi aggályok veszélyeztetik a beruházást.

Egy vízió, ahogy a jövőben élünk, önvezető autókkal, innovatív szemétgyűjtő technológiákkal és az együttélést segítő közösségi terekkel – ezt a célt fogalmazták meg Torontóban, ahol a város és a kanadai kormány összefogva a Sidewalks Labsszel, a Google anyavállalatának egyik cégével alakítana ki okosvárost, teljesen megújítva a keleti, vízparti területet. A projektet még két évvel ezelőtt jelentették be, de a részletekre sokat kellett várni.

A beruházást Dan Doctoroff korábbi New York-i polgármester-helyettes vezeti, aki több szakértővel dolgozik együtt. A közel 5 hektáros Quayside nevű negyedben lakó- és irodaházakat emelnének, a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet szem előtt tartva.

Összesen 2500 lakás épülne, és nagyjából a fele a piaci árnál olcsóbban lenne megvásárolható, ezzel megoldást kínálva a lakhatási válságra.

Az épületek többsége fából készülne, megújuló energiaforrásokból oldanák meg a fűtést és a hűtést, 5G-t építenének ki, alagúthálózaton keresztül szállítanák az árut és a szemetet robotok segítségével.

(Animáció: Sidewalk Labs)

Szinte mindenhova szenzorokat telepítenének, amelyek a forgalomról és a zajról is adatokat gyűjtenének. A lakókat egy központi rendszerrel azonosítanák, amelynek segítségével számos szolgáltatáshoz férhetnek hozzá, de róluk is megtudnának minden adatot – ez pedig aggályokat vet fel.

Bőven vannak aggodalmak

Block Sidewalk néven csoportot hoztak létre helyiek, tiltakozva a tervek ellen. Az egyik szervező, Bianca Wylie azt mondta: senkit sem kérdeznek meg arról, hogy akar-e egy szenzorokkal beépített területen élni.

„A vízparti környéket Toronto lakóinak javára kell fejleszteni, nem pedig egy Google-leányvállalat részvényesei érdekében” – hangsúlyozta.

A tiltakozók szerint átláthatatlan, ahogy a Sidewalk Labs megkapta a beruházást, és vannak kétségek afelől, hogy a cég egy ilyen ambiciózus projektet le tud vezényelni.

Emellett aggódnak amiatt, is, hogy mik a tervek a területtel hosszabb távon – a Quayside ugyanis csak a kezdet lenne, a következő években 325 hektárra terjeszthetnék ki az okosvárost.

Perelik a kormányt

Az ügyben civil jogvédők több pert is benyújtottak a kormány ellen. „Az átfogó online adatgyűjtés káros az egyénekre és a csoportokra is. Hatással van mindenre, egészen attól, ahogy termékekre irányítják a figyelmüket, egészen addig, ahogy szavazatukat próbálják befolyásolni. Miért tartja bárki jó ötletnek, hogy a big data modellt a városunk utcáira ültesse?” – emelte ki a Canadian Civil Liberties Association (CCLA) igazgatója, aki szerint az okosváros modell csak a felhajtásról szól.

„Azt hiszik, ha elég adat áll rendelkezésre, akkor minden gond megoldható, de szkeptikusnak kell lennünk ez ügyben” – tette hozzá a BBC-nek nyilatkozva Brenda McPhail.

A Sidewalk Labs szerint a vitának a tényeken, és nem a félelmeken kellene alapulnia, de a kritikusok hangját csak megerősítette, hogy a cég egyik adatvédelmi tanácsadója, Ann Cavoukian távozott tavaly. Lemondó levelében azt írta: úgy képzelte, hogy a magánéletet védő okosvárost hoznak létre, nem pedig egy megfigyelő okosvárost.

Megfigyelői kapitalizmus?

Hasonlóan nyilatkozott egy technológiai szakértő, Roger McNamee, aki még a kezdetekben a Facebook és a Google befektetője volt. Arra figyelmeztetett, nem lehet bízni abban, hogy a techcégek bizalmasan kezelik a lakosokról összegyűjtött adatokat.

„A torontói okosváros projekt a legújabb verziója a megfigyelői kapitalizmusnak” – írta a város vezetőinek. A szakértő szerint félő, hogy a Google az algoritmusokat arra használja majd, hogy befolyásolja az emberi viselkedést az üzleti szempontok előnyben részesítése miatt.

A kanadai kormány és a helyi önkormányzat képviselőit tömörítő Toronto Waterfront elnöke, Stephen Diamond elismerte, hogy néhány hónapos csúszásban van a projekt.

Öt dolog, amit imádok és öt dolog, amit nem Kanadában

Share.

About Author

Leave A Reply