Nyugati bérek járnak a kiküldött magyaroknak

0

Nyugati fizetést kell kapniuk azoknak a kelet-európai munkavállalóknak, akik ideiglenesen Nyugat-Európában dolgoznak – döntött az Európai Parlament.

A megállapodás csak a bérekre és a béren kívüli juttatásokra (ilyen a cafeteria, az utazási és szállási támogatás) vonatkozik, azaz ezekből ugyanazok illetik meg a Magyarországon bejelentetett, de ideiglenesen például Németországban dolgozó munkavállalókat, amelyeket a német kollektív szerződések biztosítanak a helyieknek.

A jogszabályokban előírtakon túl a tagállamok regionális vagy egyes iparágakra vonatkozó kollektív megállapodásokat is köthetnek. Egyelőre ez még csak az építőiparban történt így.

A társadalombiztosítási hozzájárulásra nem vonatkozik az új szabály, azt továbbra is otthon fizetné a munkaadó és a munkavállaló – írta meg az Eurológus.

Az ideiglenes munkavállalás legfeljebb 12 hónapig tarthat, ez az időszak egyszer hat hónappal meghosszabbítható. Ezt követően a munkavállalóra a munkakörülmények terén teljes mértékben a vendéglátó ország munkavállalási szabályai vonatkoznak.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN, HA FELKEREKEDNÉL

Az utazás, az étkezések és a szállás költségeit a munkaadó fizeti, azok nem levonhatók a munkaerő béréből. A munkaadónak megfelelő, a nemzeti szabályzással összhangban álló lakáskörülményekről kell gondoskodnia a munkavállaló számára – emeli ki az Európai Parlament közleménye.

A tagállamoknak két éven belül át kell ültetniük nemzeti jogrendjükbe, és alkalmazniuk kell a szabályokat.

A legutóbbi, 2016-os adatok szerint az EU-ban összesen 2,3 millióan dolgoztak kiküldött munkavállalóként. Magyarországról 65 185 ember dolgozott így, elsősorban Németországban és Ausztriában.

Idegesítő dolgok Ausztriában

Share.

About Author

Leave A Reply