Nyolc meglepően olcsó dolog Dániában

0

Dánia drága. Ezen a kijelentésen olyan nagyon nincs mit vitatkozni, igaz, az már más kérdés, hogy az ott megkeresett pénzt elköltve is ugyanerre a következtetésre jutunk-e, de ha pusztán az árakat nézzük, akkor nem nagyon marad kérdőjel. Ugyanakkor az országban élő külföldiek szerint bizony akadnak meglepően olcsó dolgok is. Lássunk ezek közül párat!

1. A nagyvárosokon kívül fekvő házak

„A vidéki házak olcsók. Ahol én élek, ott már 15 ezer euróért (5,2 millió forintért, de nem fogom mindig átszámolni, csak ez meglepően olcsó magyar mércével is – HÁ) lehet egy szép házat venni. Ugyanez Németországban 500 ezer eurónál kezdődne” – vélekedett a Lolland-Falsterben lakó Nina. (Lolland-Falster voltaképpen két kis sziget.)

„Azért a pénzért, amit az Egyesült Királyságban élő szüleim fizettek a házukért a semmi közepén 4 órára a legközelebbi nagyvárostól, én simán vehetek egy kis házat 10 km-re a városközponttól” – emelte ki Patricia.

2. Mobiltarifák és internet

„Nekem egy Lebara előfizetésem van, 99 koronáért (4700 forintért) 100 GB mobilnet jár. Ugyanezért Németországban nagyjából ennek a századrészét kapnám” – mondta Nina.

„Az internet az egyik leggyorsabb itt a világon és nem is drága, más országokkal összehasonlítva” – szólt Mohammed véleménye.

3. Sör és cigaretta

A boltban kapható sör Dániában sokkal, sokkal olcsóbb, mint Svédországban, Norvégiában vagy Finnországban, bár kicsit talán drágább, mint mondjuk Németországban.

A cigaretta doboza tavaly 5,39 eurónyi koronába (1900 forintba) került, ami sokkal kevesebb, mint Svédországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban vagy Írországban és nagyjából ugyanannyi, mint Németországban és drágább, mint a többi európai országban.

4. Magán- és nemzetközi iskolák

A dán állami oktatás ingyenes, ami kissé lenyomja a nemzetközi érettségit (International Baccalaureate) kínáló sulik árait is. Az ezeket listázó adatbázis szerint Koppenhága Cape Town után a második legolcsóbb ezen a téren.

5. Tej

A tej és a többi tejtermék jellemzően vagy olcsóbb, vagy nagyjából ugyanannyiba kerül, mint más országokban, ahol a többi élelmiszer jellemzően drágább.

6. Bio- és egészséges élelmiszerek

Sok Dániában élő határátkelő szerint a bio- és más egészséges élelmiszerek relatíve olcsók, például a hazájuk áraihoz képest. Van olyan dél-európai, aki rendszeresen visz haza magával bizonyos termékeket, mert azok olcsóbbak, mint otthon.

7. Az önkormányzat szervezte gyerekprogramok

A dán önkormányzatok rengeteg gyerekprogramot szerveznek az év folyamán, különösen nyáron. Ezek általában ingyenesek, vagy ha nem, akkor kifejezetten baráti az áruk.

8. Uszodák és fitnesztermek

„Számomra az egyik legnagyobb meglepetést a fitnesztermek árai okozták. Az észtországiak kétszer-háromszor drágábbak” – mesélte például Laura.

Mások hasonlóképpen vélekedtek az uszodai belépők árairól, de nem drágák a vitorlás- és egyéb sportklubok sem.

Az „olcsóságot” érdemes azért helyiértéken kezelni, tehát ha valaki Magyarországról látogatóba érkezik, vagy éppen úgy költözik ki, hogy az itthon megkeresett pénzét költi egy-két hónapig, akkor aligha az olcsóság lesz az első dolog, ami eszébe jut. Ugyanakkor a fentiek szerint az sem igaz, hogy minden ár a csillagos eget verdesné.

A dán munkahelyi siker titkai

(Fotó: pexels.com/magda-ehlers)

Share.

About Author

Leave A Reply