Nyolc dolog, amit a szaúdi nők nem tehetnek meg

1

Hatalmas áttörés a szaúdi nők számára Szalman szaúdi király minapi rendelete, mely szerint immár ők is vezethetnek autót. A hír persze bejárta a világsajtót, ám arról talán kevesebb szó esik, hogy egy csomó olyan dolog van, amit még ma sem tehetnek meg. Köztük egészen triviálisak is.

Az autóvezetés tilalma jó ideje vitát generált (már amennyire ez lehetséges) az arab országban, tavaly ősszel már a királyi család egyik hercege is arról írt Twitteren, hogy voltaképpen fogalma sincs, miért nem vezethetnek a szaúdi nők.

A vicc az, hogy az országban élő nők közel felének van saját autója, csak éppen nem ülhet a volán mögé, így vagy egy férfi családtagja, vagy egy sofőr fuvarozza.

A mostani döntés talán újabb lépés lehet a nők jogainak kiteljesedése felé, és hát van mi felé teljesedni – gyorsan mondunk is nyolc dolgot, amit még mindig nem tehetnek meg.

Házasságkötés

Csak úgy nem köthetnek házasságot, ahhoz engedélyt kell kérni a „wali”-tól, azaz gyámtól. Aki pedig külföldi férfihez menne hozzá, annak egyenesen a belügyminisztérium engedélye kell, ha pedig a férfi nem muszlim, a dolog szinte lehetetlen.

Bankszámlanyitás

Noha már van pár olyan állás, amit férfi felügyelet nélkül betölthetnek nők is (például bolti eladó), önálló bankszámlájuk még mindig nem lehet.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Tisztességes bírósági eljáráshoz való jog

Szaúd-Arábiában a mai napig egy nő vallomása fele annyit ér a bíróság előtt, mint egy férfié. Ha pedig öröklésről van szó, akkor is csak fele akkora összeg jár nekik, mint a férfiaknak.

Utazás

Útlevelet és egyéb személyazonosító igazolványt csak a férfi gyám engedélyével szerezhetnek. Általában nem hagyhatják el egyedül az otthonukat.

Öltözködés

Csak a szépség kedvéért öltözni törvénysértő, az egész testet fedő abaya viselése nyilvános helyen kötelező, bár az elmúlt években a színek, és a díszítések terén enyhültek a szabályok.

Férfiakkal való kapcsolattartás

A nem családtag férfiakkal való beszélgetésre és kapcsolatra fordítható idő mennyisége erősen korlátozott. Nyilvános helyeken (például éttermek) külön családos és külön férfiaknak szánt részek vannak.

Orvosi beavatkozások

Még az életmentő műtétekhez is egy férfi rokon által aláírt engedély szükséges.

Gyermekük felügyeleti joga

Válás esetén a nők csak addig tarthatják maguk mellett a gyermekeiket, amíg azok 7 (fiúknál), és 9 (lányok esetében) évesek nem lesznek.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Judit Nagy on

    Tehát most vezethetnek autót, de mivel nem hagyhatják el egyedül az otthonukat a férfi kísérő ül majd az anyós ülésen. Mivel nem lehet bankkártyájuk tehát a benzinért majd a férj bankkártyájával fizet és ha esetleg balesete lesz és megsérül akkor meghal addigra míg értesítik a férfi rokonát aki aláírását adja ahhoz, hogy hozzányúljanak a feleségéhez és esetleg kórházba vigyék. Semmi gond mivel úgyis csak fele annyit ér mint egy férfi. Hát nem tudom, hogy gratuláljak-e az áttöréshez.

Leave A Reply