Nyelvtudás nélkül munka Ausztriában?!

0

Túl azon, hogy lassan másfél évtizeddel Magyarország uniós csatlakozását követően alaptételnek kellene lennie annak, hogy nyelvtudás nélkül nem indulunk külföldre munkát vállalni, mégis meglepően gyakran fut bele az ember olyan kérdésekbe, melyek azt feszegetik, hogy érdemes-e belevágni a határátkelésbe úgy, hogy az ember nem ismeri az adott ország nyelvét (vagy nem tud legalább angolul). Kriszti mai írása is ezt a kérdést feszegeti, benne egy szakemberrel készített interjúval.

„- Helló, van munka? Tudtok valami jót? Hogy mi? Németül? Pár szót tudok… de nem az a lényeg, bármit elmagyarázok ha kell…

-Sziasztok! Tudtok valami melót? Picit beszélek németül, azonnal tudok kezdeni.

Számos hasonló érdekes „álláskeresés” kering az ausztriai magyar Facebook-csoportokban. Lelkes munkakeresők míves beszélgetései csalnak mosolyt az arcunkra, vagy éppen taszítanak mély döbbenetbe. Mai napig az egyik legnagyobb kérdés: lehet-e német nyelvtudás nélkül munkát találni és dolgozni Ausztriában? Szerintetek?

Nagyon megoszlanak a vélemények a témáról. Természetesen minden élethelyzet megtalálható itt is. Van, aki nem tudja az adott nyelvet, van, aki alapszinten beszél, van, aki tanul és fejlődik és olyan is, aki más idegen nyelven érvényesül az osztrákoknál.

Nekem szinte mindegyik “típusból” van ismerősöm és azt látom, feltalálják magukat. Ez természetesen egyénfüggő és nagy szerencse is kell hozzá, de a legtöbben, akik nem beszélik az adott ország nyelvét, nem az álomszakmában dolgoznak. Ideig-óráig elvannak, de az igazság az, hogy a munkaerőpiac akkor nyílik ki igazán, ha beszéljük az adott ország nyelvét.

Hogy kiderítsük mi az igazság, egy Bécsben élő magyar HR-es hölggyel, Marton Krisztinával beszélgettünk, és neki tettük fel a mindenkit foglalkoztató kérdéseket.

Ausländerin: Lehet nyelvtudás nélkül igazán jó állást találni? 

Marton Krisztina: Bármilyen célországban a munkaerőpiac akkor nyílik meg igazán, ha beszéljük az adott ország nyelvét. Egy mankó lehet az, ha egy másik idegen nyelvet tudunk, ez Európában főként az angol.

Rengeteg kis-, közép- és multinacionális vállalat van Ausztriában, ahol a munkakörnyezet angol, de az a tapasztalat, hogy egy idő után itt is elérünk egy üvegplafont, ami után nem tud az illető továbblépni, kimozdulni egy pozícióból.

  • Tanács: Aki elkezdi a nyelvet tanulni és szeretne dolgozni, annak az állásinterjún érdemes elmondani azt, hogy “igen, nem tudok olyan jól, tanulok folyamatosan, itt és itt tartok, és a munkámban ennyit tudok hasznosítani belőle”. Innentől természetesen a munkaadó dönt, de nagyon fontos, hogy az látszódjon, hogy a munkavállaló fejlődni akar.

Van valami különlegessége az osztrák munkaerő piacnak? Hasonló feltételekkel pályázik itt is egy magyar állampolgár? 

Ausztriában sokkal nagyobb a kis- és középvállalkozások aránya, kiváló pozíciókat tudunk találni kisebb cégeknél is.

  • Tanács: Rendszeresen figyeljük az interneten lévő állásajánlatokat. Ha egy ismeretlen kisvállalkozásról van szó, ide is nyugodt szívvel pályázhatunk, ugyanúgy ahogy az ismertebb cégekhez.

Mi tanácsolnál annak, aki most kezdi az egész folyamatot? 

Durván számolva 50 releváns álláshirdetésből lesz 1 munka, de ez lehet sokkal több is. Meg kell tanulni azt, hogy nagyjából mennyit kell pályázni, ki az én célcsoportom. Ha tudunk, mindenhol jelenjünk meg személyesen is.

Mi a tapasztalatod, mennyire szeretik az osztrák munkaadók a magyar szakembereket? 

Az osztrák munkaerőpiacon és az interjúkon sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a kompetenciákra és motivációra. Aki akar és tud dolgozni, azt mindenhol tárt karokkal várják.

Természetesen vannak olyan pozíciók és feladatok, amelyek konkrét végzettséghez kötődnek, de ez gyakorlatilag mindegy melyik országban szerezte meg az ember, ha mellé egy nyelvtudás párosul.

Az a tapasztalat, hogy itt sokkal jobban felvállalják azt a rizikót, hogy az álláskeresőnek nincs meg az adott szakmához szükséges végzettsége, viszont a hozzáállása, motivációja pozitív és erős.

Magyarországon még mindig inkább az van hogy diploma, papírok, és 5-10 éves tapasztalat… ebben az értelemben az osztrák munkaadók flexibilisebbek.

Nehéz helyzetben vannak a kint élő magyar anyukák is, hiszen a gyerekek után nem mindig egyszerű visszaállni a munkaerőpiacra. Csak csökkentett munkaidőben tudnak dolgozni, sok helyen nem nézik jó szemmel, ha valakinek beteg lesz a gyereke, vagy sietni kell a kicsikért az oviba, bölcsibe.

Míg Magyarországon esetleg ott vannak a nagyszülők, akik komoly segítséget jelenthetnek, itt, külföldön a családok kevés segítségre számíthatnak, saját maguk logisztikázzák ki, éppen ki vigyáz a gyerekre otthon. Kíváncsiak voltunk Kriszta HR-es szemmel hogy látja a dolgokat.

Ausländerin: Egy anyuka, főleg, ha kint élő magyar, hogy tud a Karenz (GYES) után visszaállni a munkaerőpiacra? 

Marton Krisztina: Ezzel kapcsolatban is sokat változott az elmúlt 10-20 évben a munkaerőpiac. Régebben az osztrákoknál is az volt jellemző, hogy egy házasság, gyermekvállalás után kevesebb nő tért vissza dolgozni.

Ez a helyzet mára már változott. Az alternatív foglalkoztatási munkákkal, távmunka, részmunka, mind remekül kiszolgálják az anyaként dolgozni kívánó nőket.

Mire figyeljünk, ha anyukaként szeretnénk megszerezni egy állást? 

Minden interjún előjön a kérdés, hogy akkor időben, logisztikában hogyan fér bele a gyerek mellett a munka. Fel kell készülni előre és elmondani, hogy hogy telik egy hetünk, hogy visszük a gyerkőcöket óvodába, iskolába, mennyit tudunk dolgozni… stb.

A tapasztalat az, hogy a gyermekes anyukák sokkal, de sokkal hatékonyabbak, mert pontosan tudják, hogy az a feladat, amit 4 óra alatt el kell végezni, arra csak 4 óra van, utána ő rohanni fog a bölcsibe, óvodába… ők nem a folyosón kávézgatós, beszélgetős típusok. Ezzel a legtöbb munkaadó tisztában van…

Milyen dokumentációkkal készüljünk egy állásinterjúra? 

Az önéletrajz a legfontosabb, egyáltalán nem kell túlbonyolítani, 1-2 oldalas elég, nagyon fontosak a pontos személyi adatok, és egy nagyon jó fénykép! A fénykép ne a Facebookról levett, bulizós, ivós kép, hanem egy üzleti viseletben lévő elegánsabb kép legyen.

Az önéletrajzban röviden foglaljuk össze a tanulmányainkat, szakmai tapasztalat, szakmai tudás, kiegészítő képzés.

Az önéletrajz mellett nagyon fontos a motivációs levél. Ez mindig az adott céghez, az adott pozícióról szóljon, itt is rövid és tömör legyen, 5-10 mondat bőven elég. 

Az önéletrajz mellé milyen kiegészítéseket csatoljunk? 

Bizonyítvány, diplomamásolatok, illetve minden olyan végzettségről egy másolat, ami fontos lehet az adott pozícióhoz. Nyugat Európában nagyon szeretik a referenciákat, korábbi munkaadótól, kollégától kérhetünk ilyet. A referencia mindig komolyabbá teszi a jelentkezésünket.

..és hogy mennyire könnyű a munkakeresés/találás Ausztriában? Saját bőrünkön, ismerősök, barátok elbeszélései alapján tapasztaljuk, hogy ugyanúgy van rá esélyünk mint bármely más országban. Kitartás és motiváció kell hozzá. Elcsépelt mondat, de tényleg igaz: ha valaki akar dolgozni, az találni fog munkát külföldön is!”

Ha érdekelnek további ausztriai írások, akkor látogassatok el Kriszti és Fanni oldalára!

5+1 mítosz az ausztriai életről

(Fotó: pixabay.com/genniebee512)

Share.

About Author

Leave A Reply