Nyártól jön az ingyenes európai vonat

1

Már idén nyártól igénybe vehető lesz az az egy hónapra szóló, ingyenes Interrail-jegy, amelyet minden 18. életévét betöltött európai uniós fiatal megkaphat. A cél egymás országainak jobb megismerése, a lehetőségek kinyitása.

A programot az Európai Unió összesen 12 millió euróval támogatja, az idei évre szánt összegből mintegy 20-50 ezer fiatal vehet részt benne, attól függően, hogy 10 és 30 napos vonatbérleteket választanak.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

A program egyik koordinátora az MSZP-s Ujhelyi István, aki szerint fontos lenne a program sikere, már csak azért is, hogy az a következő években, évtizedekben is folytatódhasson. Ennek érdekében el szeretnék érni, hogy az Interrail-program része legyen a 2020-től érvényes uniós költségvetésnek.

Az Európai Parlament 2016-ban tárgyalta a javaslatot, melynek célja elsősorban az európai fiatalság lehetőségeinek kinyitása, az európai integráció sikeres elmélyítése, a kultúrák közötti jobb kommunikáció, kapcsolatok és együttműködések kialakítása és elmélyítése.

A tavaly tavasszal útjára indított, kísérleti Move2Learn, Learn2Move nevű programban ötezer, 16. életévét betöltött uniós fiatal vehetett részt.

Egy horrorutazás története

Share.

About Author

1 hozzászólás

 1. Tisztelt Olvasók
  Üdvözöljük ezt lehetőséget, magunk is vonattal utazunk Európa szerte, évtizedek óta, egy hasonló típusú jeggyel.
  Ahogyan azt több fórumon leírtam már, az EU-s pótdíjazási struktúra miatt ez vonatozgatás aligha lesz ingyenes. Jelesül majdnem minden vonatra pótdíjat kell fizetni az IR bérlet mellé. Ez lehet 2 Eurótól (pl. TGV esetében volt már ilyen) -akár 30 Euró is (egyes különleges éjszakai vonatokknál).
  Csak egy példa: az egyetlen Wien – Róma- Wien között közlekedő éjszakai vonatpárra 32 Euróba kerül oda-vissza a pótjegy, ami 1-1 ülőhelyfoglalást foglal magában. Amennyiben fekhelyes kocsiban kívánnak a diákok utazni 60 Euró is lehet oda vissza a kiruccanás.
  A nappali vonatok sem bonyodalom mentesek, jellemzően 3-5 Eurót kell fizetni a nemzetközi viszonylatokban közlekedő vonatokra. Pótdíjmentességet élveznek az adott nemzeti vasúttársaság által közlekedtetett személyi és zónázó vonatok (Ausztriában, Benelux részen még az IC-k is) , melyekkel több átszállással el lehet “ingyen jutni” az úticélhoz, azonban könnyen fel lehet pattanni egy magántársaság járatára ahol az IR bérletet nem fogadják el.
  Fenti információk tükrében mindenképpen javasoljuk az előzetes helyfoglalásokat, különös tekintettel a nyári időszakokra, mert egyes vonatokra nem lehet felszállni nélkülük, illetve ha fel is szálltok kb. azonos értékű pótdíjat kell fizetnetek (és ha helyért jönnek, azt át kell adni). Az előzetes helyfoglalásokat csak a bérlet birtokában lehetséges megtenni, az olasz vasútnál erre online is van lehetőség.
  És a sok kontra után a PRO :), avagy miért éri meg vonatozgatni:
  Nincs csomagdíj,
  Nincs transzfer=> egyből a központban vagy.
  Útközben fényképezhetsz, járkálhatsz, leszállhatsz majd a következővel tovább utazhatsz.
  Ha ügyes vagy több éjszakai szállásdíjat megspórolhatsz=> felszállsz Velencében másnap reggel Rómában ébredsz.
  Végezetül, a fent leírtak általános szabályok, államonként, vasúttársaságonként változnak, ezek kiismerése 20 év távlatában is rejt újdonságokat.
  Amennyiben bárkinek kérdése van, szívesen segítünk. INGYEN! Jó utat kívánunk mindenkinek, éljetek a lehetőséggel.
  EVVK

Leave A Reply