Nyálcsorgatás Portugáliában

0

Olyan élményeket kínál a következő poszt, amire mostanság nem nagyon jut lehetőségünk, hiszen Portugáliába utazni manapság csak álom a járvány miatt. Szóval Steve írása és fotói bennünk némi nosztalgiát ébresztettek – és persze a szánkban is összefutott a nyál.

“A latin eredetű mercado szó piacot jelent spanyolul és portugálul. Portugáliában, főleg Lisszabonban, a fedett piacok jó része át lett alakítva, helyet szorítottak a minőségi, de árban megengedhető étkező helyeknek.

Ezek a helybeliek és a turisták kedvencei lettek. A piacok nyitvatartási ideje a megszokott, de az étkezők déltől éjfélig nyitva vannak, és evésidőben nagy a forgalmuk.

Szóval a mercadók amolyan „nagycsarnokok”, ugyan véleményem szerint az ételek minősége és a környezet hangulata jóval felette van annak, ami a budapesti Nagycsarnok emeletén az ottani étkező standoknál, megszokott.

Legutóbbi portugál utunk alkalmával jó pár Mercadót meglátogattunk. Kettőt Lisszabonban és egyet Portóban. Lisszabonban a legismertebb a Tagus folyó melletti, Cais do Sodré HÉV végállomáshoz van közel, ahonnan Belémbe és Estorilba lehet menni.

A neve Time Out Mercado da Ribeira. A másik a romantikus Esterella negyedben található, és Mercado del Campo Ourique-nek hívják.

Time Out Mercado da Ribeira, Lisszabon

Mindkettő a város központjából villamossal könnyen elérhető.

A villamos Lisszabon Esterella negyedében

Portugáliában a mercadókban sok ételárusító hely neves (és drága) városi étteremhez tartozik. Az itt dolgozók többsége gasztronómiai végzettségű. Törekvő fiatalok, akik éttermi és séf pályán akarnak maguknak karriert biztosítani. Tehát nem morcos agyondolgtatott minálbéresek.

A mi rendelésünk: friss grillhal, fokhagymás rákok, lecsós rizs, az utóbbi kockává formázva. Fehér, fiatal, “verde” bort vettünk a Douro vidékről.

Itt nem löknek eléd pörköltet galuskával műanyag tányéron. Nem, itt magasabb a nívó. Sokszor az ajánlat frissensült, idő kell elkészítéséhez és megfelelő tálalásához.

De még ha nem is frissensültről beszélünk, a rendelésed felszolgálásához idő kell, amíg azt csinosan zöldséggel és garnírunggal párosítják. Ez a szokás. A táladnak nemcsak a gyomrodat, de a szemedet is ki kell elégítenie.

Épphogy sült tonhal édesburgonyával

A rendelés előrefizetése után kapsz egy „berregőt”, ami jelez amikor az elkészült. Van időd asztalt keresni. Önkiszolgálásról beszélünk, párosulva rendkívül színvonalas étkezéssel. A használt tálak/poharak elvitelére van személyzet. Nagy a tisztaság.

Ahova nézel, nagy az élet

Érdemes itt időt tölteni, nem sietni. Itt kapsz frissen készített salátákat, rafinált előételeket, sajt/felvágott tálakat, és nem utolsósorban sok termelő árul magas minőségi behűtött borokat, de még pezsgőket is, hogy a számos desszertárus választékáról el ne felejtkezzek.

A sonkás-felvágottasokat el ne felejtsd meglátogatni. Jaj, de a sajtok is jók!

És ha netán étkezésed után egy konyakot vagy portót is akarsz inni, hát csak ülj fel a számos bár egyikének pultjához.

Na és a süti utána?

Nos, magyarok, lehetséges ilyesmit Magyarországon is produkálni? Minőségi, ízletes ételeket megfizethető áron? Jól étkezni anélkül, hogy éttermi felárat, borravalót fizessél? A „Mercado” formula sikeres Portugáliában, miért ne lenne az Magyarországon is?”

A gasztrocsodák piaca

Share.

About Author

Leave A Reply